Brzo i učinkovito do izgubljenih podatka sa SSD diska

SSD diskovi se danas sve više nameću kad standard za pohranu podataka, bilo da je riječ o modelima za stolna ili prijenosna računala. Puno su brži od nekad uobičajenih tvrdih diskova, a razlikuju se i prema načinu izrade i načinu na koji zapisuju podatke. Cijenom su još uvijek nešto skuplji od tvrdih diskova, no konkurencija će zasigurno učiniti svoje i učiniti ih pristupačnijima u godinama koje slijede.

SSD diskovi
SSD diskovi se danas sve više nameću kad standard za pohranu podataka

No, osim boljih performansi, SSD diskovi su također skloni kvarovima. Najveći problem koji vas može zadesiti je da zbog kvara izgubite podatke. Srećom, usluga spašavanja podataka iz SSD diska može vratiti dio, a ponekad i čak sve podatke.

Razne vrste grešaka na SSD diskovima

Spašavanje podataka iz SSD diska može biti potrebno zbog više razloga, kao što su primjerice:

  • Nemogućnost provjere kapaciteta što rezultira s nemogučnošću čitanja podataka
  • Greškom pobrisani podaci
  • Polomljen ili oštećen SSD disk
  • Kvar pri čitanju podataka ili kvar RAID diskovnih polja

Bez obzira o kojem problemu se radi, postoje specijalizirane tvrtke koje vam s time mogu pomoći.

Pazite na dragocjene podatke

Iako se nekima možda tako ne čini na prvu, podaci su definitivno najbitnija stvar koju imate na svom računalu, pogotovo ako se radi o važnim poslovnim podacima. Sve komponente su lako zamjenjive te kada se pokvare, možete ih jednostavno zamijeniti novima. No, ostanete li bez važnih podataka, kupnja novog diska neće biti dovoljna utjeha.

Zbog toga, mnoge tvrtke koje su ostale bez važnih podataka odlučuju se za spašavanje podataka iz SSD diska kako bi mogli dalje nastaviti s neometanim poslovanjem. Imajte na umu kako cijena spašavanja podataka iz SSD diska nije jeftina te vam se vjerojatno neće isplatiti ako ste ostali bez nekih nevažnih podataka.

Prevenirajte gubitak podataka

Kako ne biste morali tražiti tvrtku koja vam može spasiti podatke s pokvarenih, uništenih SSD diskova ili nakon njihovog slučajnog brisanja, postoje određene stvari koje možete sami napraviti. Prije svega, kupite još neki dodatni disk, bilo da je riječ o SSD ili tvrdom disku te povremeno na njega snimajte rezervne kopije podataka kako biste ih imali u slučaju havarije.

Osim toga, postoje i brojni programi koji vam mogu redovno raditi sigurnosne kopije podataka te ih spremati na neki servis u oblaku, primjerice Google Drive. Na taj način ćete brzo i učinkovito vratiti sve podatke bez kojih ste ostali zbog svoje greške ili zbog kvara SSD diska.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Polo majice kao spoj praktičnosti i elegancije
Next post Registracija domene i kreiranje web stranice