Folna kiselina kao bitan sastojak za zdravlje žene

Dodatci prehrani veoma su važni i u svakodnevnom životu, jer je unos dovoljne količine vitamina i nutrijenata teško postići kroz regularnu prehranu tijekom godine. Ipak, unos dovoljne količine hranjivih tvari i vitamina posebno je važan kada se govori o trudnoći. 

Zdravlje majke i razvitak djeteta uvelike ovisi o tome koliko je kvalitetna prehrana. Jedna od najvažnijih tvari u ranoj trudnoći za pravilan razvitak djeteta je folna kiselina, čija je važnost za zdravlje i razvitak djeteta poznata već dugi niz godina.

Dodatak prehrani za sve žene koje planiraju trudnoću

Folna kiselina je dodatak prehrani i još poznata i kao vitamin B9, što je jedan od najvažnijih vitamina u ranoj trudnoći. Upravo radi toga, svim ženama koje planiraju trudnoću predlaže se uzimanje folne kiseline kroz hranu, ali i u obliku dodataka prehrani. Njezina važnost u prvom tromjesečju razvoja fetusa je velika: 

  • smanjuje mogućnost za razvijanje spina bifide
  • smanjuje oštećenja živčanog sustava za čak do 80% kod njene pojave

Folna kiselina također smanjuje mogućnost za pojavu ostalih porođajnih malformacija, ali također ima veoma bitnu ulogu i u diobi i sintezi DNA i raznih dijelova RNA, što direktno utječe na rast i razvoj novorođenčeta. U zadnjem tromjesečju ona može znatno smanjiti rizik od prijevremenog poroda, a također može pomoći i u regulaciji težine, što je dobra vijest za sve trudnice koje muku muče s kilogramima koji se lako mogu skupiti tijekom trudnoće.

Unos folne kiseline

Čak i ako niste trudnica, folna kiselina veoma je važan sastojak koji biste kroz prehranu i dodatke prehrani redovito trebali unositi u tijelo. Dodatci prehrani svakako su odlična ideja ako sumnjate da kroz svakodnevnu hranu ne možete unijeti njenu dovoljnu količinu u tijelo, no od obilja namirnica u kojima se ona može pronaći sigurno ćete naći nešto za sebe. 

Prije svega, može se pronaći u telećoj jetri, i to u najvećoj koncentraciji od svih drugih namirnica. Ipak, ako niste ljubitelj mesa, folnu kiselinu možete pronaći u mnogom povrću, kao što su: 

  •  špinat, 
  •  grah, 
  •  grašak, 
  •  cikla, 
  •  brokula,
  •  cvjetača,
  • tikvica,
  •  rajčica, itd

I neke vrste voća, poput banana, avokada i limuna također je sadrže u zavidnoj količini, pa stoga redovito konzumirajte navedene namirnice kako biste održali razinu folne kiseline u tijelu.

Znate da profesionalna kvaliteta i pristupačne cijene čine Real Techniques kozmetiku odličnim odabirom. Više o tim proizvodima možete pročitati ako slijedite linku.

Zubobolja je uvijek neugodna, a osobito ako se javi onda kada ne možemo posjetiti zubara. Zubobolju najčešće osjetimo tijekom noći, i to zbog vrlo jednostavnog razloga. Čitajte više …

Razmišljate o psihoterapiji, međutim u blizini nemate kvalificiranog psihoterapeuta? Postoji problem koji vam stvara brigu i nezadovoljstvo, motivirani ste potražiti stručnu pomoć? Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

Real Techniques kist - Retractable Bronzer Brush Previous post Za svakoga ponešto od Real Techniques proizvoda
Next post Print na majice odlična je ideja za poklon