Indeks tjelesne mase pomaže vam pronaći idealnu težinu

Indeks tjelesne mase

Debljina i pretilost sve su veći problem u današnjem svijetu, no zbog velikog broja informacija koje danas kolaju raznim izvorima, sve je više vremena potrebno kako bi se došlo do pravih činjenica. Iako su kilogrami veoma bitni, određena brojka ne mora odmah značiti kako se radi o pretilosti ili debljini, jer veliku ulogu također igraju i visina, spol te građa tijela.

U pokušaju da se olakša ovaj komplicirani odnos, 70-ih godina prošlog stoljeća počeo se računati indeks tjelesne mase, kojim se preciznije može odrediti kada je potrebno uvesti promjene u prehrani.

Indeks tjelesne mase

Pozitivne i negativne strane indeksa

Iako se indeks tjelesne mase (ili skraćeno BMI) danas često smatra veoma važnim podatkom u ocjenjivanju zdravlja nečije težine, na umu treba imati kako on gleda samo odnos težine i visine, što ostavlja mnogo prostora za manipulaciju. Zdrava prehrana i aktivan život najbolji su preduvjeti za zdravlje, pa čak i ako vam je indeks tjelesne mase unutar normalne težine i dalje možete biti pod rizikom raznih bolesti uzrokovanih lošom prehranom.

Indeks tjelesne mase

Nadalje, on ne uzima u obzir konstituciju tijela, odnosno udio masnih naslaga i mišića, što je veoma važan podatak za zdravlje. Ipak, može nas upozoriti na prekomjernu težinu ili pothranjenost, u kojem je slučaju on veoma vrijedna smjernica na koju vrijedi obratiti pozornost.

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase

Indeks tjelesne mase moguće je dobiti na nekoliko načina, a sve što vam je potrebno je malo znanja matematike ili pak kalkulator. Da biste izračunali indeks tjelesne mase, morate znati svoju težinu i visinu, u kilogramima i metrima. Te podatke potrebno je unijeti u formulu, prema kojoj je on određen kao broj kilograma po metru kvadratnom.

Koristite li pak imperijski sustav jedinica, umjesto izračunavanja indeksa tjelesne mase možete se poslužiti tablicom ili grafom koji vizualno prikazuju iste odnose. Ipak, ako niste vičan matematičar, također ga lako možete izračunati i putem mnogih posebno dizajniranih kalkulatora koji se mogu pronaći na internetu, koji će u obzir uzeti i vaš spol. Ipak, računate li ovaj indeks, imajte na umu kako je on samo smjernica te da na vaše zdravlje utječu i mnogi drugi elementi.

Folna kiselina je vitamin topiv u vodi. Otkriven je tek 40-ih godina prošlog stoljeća.  Čitajte više …

Print na majice. Majice su mnogima jedan od omiljenih odjevnih predmeta. Čitajte više …

Prašak maca pomaže održati zdravlje. Stanovništvo Perua jede Macu već tisućama godina, a reputacija i trajna popularnost danas govore same za sebe. Čitajte više …

Bilo da želite uokviriti lice, dodati volumen šiški postojećoj frizuri ili jednostavno osvježiti svoj izgled, umetci za kosu će vam u tome pomoći. Čitajte više …

Vježbe za trbuh iz snova. Ravan i zategnut trbuh nećete pronaći da raste na drveću! Morat ćete se malo pomučiti. Donosimo vježbe uz koje ćete brže i lakše doći do cilja. Čitaje više …

Postovi iz iste kategorije:

Maske za telefon Previous post Maske za telefon čuvaju vaš telefon od oštećenja
Krovni nosači Next post Krovni nosači za bezbrižno putovanje