Potopne pumpe za vrt

Sustavi za navodnjavanje i zalijevanje vrta veoma su bitni, a kod tog procesa može vam pomoći pumpa protoka. Upravo potopne pumpe jedne su od najpopularnijih pumpa protoka i one mogu vaš vrt dignuti na viši nivo i olakšati vam njegovo zalijevanje. U nastavku vam donosim kakva bi trebala biti idealna pumpa protoka i koju još pumpu susrećemo uz potopnu. Nastavite čitati tekst i saznajte sve o tome kako odabrati kvalitetnu pumpu i gdje kupiti jeftine potopne pumpe.

Vrste pumpa protoka

Postoje dvije vrste pumpa protoka, a to su centrifugalne i potopne pumpe. Centrifugalna pumpa koristi se na površini i ima dvije cijevi od kojih je jedna usisna, a jedna glavna cijev. Usisna cijev, kako joj i samo ime govori, pumpa vodu od izvora do pumpe, a glavna cijev od pumpe do mjesta gdje želite izbaciti vodu. 

Potopne pumpe se za razliku od centrifugalnih uranjaju u vodu i sadrže samo jednu cijev. Zbog toga su jednostavnije i mnogo bolji odabir od centrifugalnih.

Za što se koriste potopne pumpe?

Potopne pumpe mogu se koristiti za razne stvari, a jedna od najpopularnijih je za navodnjavanje vrta. Ukoliko imate bunar potopne pumpa može vam poslužiti kao ušteda da ne morate plaćati vodu kojom zalijevate vrt, već to radite s kišnicom. Svaka kvalitetnija pumpa ima zaštitu od pregrijavanja motora i u današnje vrijeme pumpe protoka veoma su jeftine te si ih svatko može priuštiti.

Jeftine potopne pumpe

U raznim dućanima koji prodaju opremu i strojeve za vrt i okućnicu mogu se pronaći i razne pumpe protoka. Ukoliko tražite jeftine potopne pumpe tada su internet trgovine mjesto gdje imate širok asortiman proizvoda u različitom rasponu cijena i zasigurno ćete pronaći ono što tražite. Prilikom kupnje pumpe obratite pažnju na to ima li pumpa garanciju i zaštitu od pregrijavanja motora, te koliko je snažna. Snaga potopne pumpe izražava se u tome koliko ona može litara vode prebaciti u roku od jednog sata. Snaga je u većini slučajeva definirana cijenom, te pumpe veće snage koštaju nešto više od slabijih modela, a koju ćete pumpu odabrati ovisi o vašem budžetu i potrebama.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Lusteri za svaki prostor
Next post Borba sa zuboboljom lakša je uz narodnu medicinu