Hladnjak za auto ima važnu funkciju

Moderni automobili sve su jači. Tako neki modeli danas imaju i nekoliko stotina konjskih snaga. Iako ti svi podaci izgledaju nevjerojatno na papiru, proizvođači ponekad imaju dosta problema kako bi te performanse mogli učiniti  stvarnima. Potrebno je prilagoditi određene dijelove automobila kako bi mogli osigurati toliku snagu. 

Jedan od važnijih dijelova koji se skriva ispod poklopca motora i koji na određeni način pomaže u tome je hladnjak za auto. Naziva se i intercooler, a kao što se može razaznati iz naziva, služi za hlađenje zraka koji dolazi do motora.

Hladnjak za auto je sličan kućnom hladnjaku

Ako bi se trebalo na jednostavan način objasniti kako radi hladnjak za auto, mogli bi ga se usporediti s hladnjakom kojeg imate u svom domu. On je zapravo izmjenjivač topline i on hladi usisni zrak koji prolazi kroz njega dok ide prema motoru. U automobilu je smješten između kompresora i motora. Može ga se pronaći u dvije izvedbe:

  • zrak – zrak
  • zrak – voda

Jednostavniji i češće korišćeni sustav auto hladnjaka je zrak – zrak. U takvom sustavu, stlačeni zrak struji kroz izmjenjivač koji se sastoji od nekoliko cijevi u obliku saća, a oko njih struji još dodatni hladan zrak koji ima funkciju hlađenja. 

Kod sustava zrak-voda funkciju hlađenja ima voda koja se nalazi u zatvorenom sustavu, a ona se također hladi pomoću zraka. S obzirom da je to puno složeniji sustav, a ujedno i skuplji, proizvođači ga uglavnom izbjegavaju kako bi mogli ponuditi jeftinije automobile.

Povijest korištenja hladnjaka za auto

Prvo korištenje hladnjaka stlačenog zraka dogodilo se još 1910.g. No, tada nije bio ugrađen u motor, već u kompresor zraka. No, nešto veća upotreba u autoindustriji dogodila se tek šezdesetih godina prošlog stoljeća i povezana je s ugradnjom turbokompresora u automobile.

Danas je on uobičajen u automobilima, razlikuje se jedino u izvedbama. U slučaju da dođe do njegovog kvara, morat ćete ga zamijeniti. Budući da je auto hladnjak tipski dio za auto, prilikom kupnje morat ćete kupiti odgovarajući model koji odgovara vašem automobilu. U trgovinama s autodijelovima uvijek možete potražiti savjet kako biste bili sigurni da ćete kupiti ispravan model koji će vam automehaničar tada jednostavno zamijeniti.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Umetci za kosu olakšavaju vam igru s frizurama
Next post Sve više specijaliziranih e trgovina