Original ili zamjenski toner?

Printeri su postali standardni uređaji svakoga doma, a neophodna stvar za njihovo ispisivanje su toneri. Postoje različiti modeli ovisno o printeru, a za svaki printer možete odabrati zamjenski ili original toner. Razlika osim u cijeni javlja se i kod kvalitete tinte, no isplati li se kupovati original ili i zamjenski ostavlja kvalitetnu boju na papiru?

Različiti toneri za printer

Glavna stvar koja stavlja original tonere iznad zamjenskih je to što su patentirani i proizvodi ih isključivo proizvođač printera. Iz ovog razloga su oni najskuplji u ponudi, te se u njima nalazi i najkvalitetnija tinta.

Nisu svi zamjenski toneri loši i to što je jeftin toner ne diktira njegovu kvalitetu. Postoje i neki proizvođači printera koji drugu kompaniju licenciraju za proizvodnju tonera, te na taj način su oni nešto jeftiniji.

Osim toga u ponudi se nalaze i 3 vrste tonera, a to su:

  • Reciklirani toneri – Spremnik tonera u ovom slučaju izrađen je od recikliranih materijala i na taj način su troškovi proizvodnje jeftiniji.
  • Ponovno punjeni toneri – Ovi spremnici su modificirani i u njih je dodana nova tinta, te se u ovom slučaju ne plaća spremnik, već samo tinta i na taj način ušteđujete novac.
  • Kompatibilni toneri – Ovo su pravi zamjenski toneri koje nije proizveo proizvođač određenog printera, no pristaju u njega i rade.

Koji odabrati i gdje kupiti tintu za printer?

Naravno da su original toneri za printer kvalitetniji, jer ih proizvodi sam proizvođač printera, no da li vrijede plaćeni novac? S naše strane gledišta, ukoliko niste zahtjevni korisnik i većina ispisanih papira su neki dokumenti s crnim tekstom, nije potrebno kupovati original toner za printer. S druge strane, ukoliko se radi o kvalitetnijem printeru i planirate printati zahtjevne papire, tada su original toneri ipak možda najbolji izbor. Proizvođač printera, vjerujemo, zna što mu najbolje paše i na taj način će printer iskoristiti svoj maksimum i printati kvalitetno.

Jeftini toner za printer možete pronaći online, jer nerijetko razni web shopovi imaju sniženja, te općenito nešto niže cijene u odnosu na prodavaonice. Također, online kupnjom imate puno veći izbor raznih marki tonera i mogućnost da pronađete svaki toner neovisno o printeru koji koristite.

Postovi iz iste kategorije:

Zašto živjeti u Sloveniji Previous post Jednostavan proces dobivanja PDV broja u Sloveniji
Next post Spašavanje podataka je postao dobar posao