Spašavanje podataka je postao dobar posao

Bez obzira koriste li računalo, mobitel, tablet ili neki drugi uređaj, na njemu imate razne podatke. To mogu biti razni dokumenti koje svakodnevno koristite u poslu, glazbene datoteke koje volite slušati, videozapisi, fotografije i još štošta. I zasigurno su vam ti podaci vrlo dragi. 

No, činjenica je da mnogi ne razmišljaju puno o mogućnosti neke havarije i da bi ih mogli izgubiti. A kada do toga dođe, postoje neke stvari koje mogu probati sami napraviti kako bi ih vratili ili se moraju javiti nekoj tvrtki koja nudi spašavanje podataka iz SSD diska. Danas ih već ima dosta i imaju puno posla upravo zbog gore navedenog problema.

Pokušaji samostalnog povrata podataka

Spašavanje podataka s nekog uređaja ponekad možete riješiti i sami. Primjerice, najčešći problemi vezani su uz kvarove tvrdog diska u računalu na kojem ljudi imaju jako puno podataka. Samostalno spašavanje podataka s tvrdog diska ponekad je moguće obaviti putem raznih dostupnih programa. No, niti jedan od tih programa ne može vam jamčiti da će to biti uspješno. Ponekad ćete uspjeti povratiti samo neke podatke, a ponekad većinu ili čak sve, a ponekad nećete imati baš nikakvog uspjeha. 

Ovisno o tome koliko su vam ti podaci važni, razmislite o uslugama informatičkih tvrtki koje nude te usluge. No, imajte na umu da ne postoji zajamčeno spašavanje podataka te ono ovisi o složenosti kvara.

Kako tvrtke vrše povrat podataka

Javite li se nekoj tvrtki koja nudi spašavanje podataka s mobitela, diska ili nekog drugog uređaja, uglavnom ćete proći istu proceduru. A ona izgleda ovako:

  1. Tvrtka će obaviti početni pregled uređaja kako bi utvrdila o kakvom kvaru se radi, odnosno je li riječ o mehaničkom ili softverskom problemu
  2. Nakon toga će vas obavijestiti o rezultatima tog pregleda te vam predložiti mogući način kojima bi mogli pokušati spasiti vaše podatke te cijenu
  3. Ako pristanete na to, nastavit će se s procesom povrata podataka

Imajte na umu da vam niti jedna od tvrtki neće ponuditi jamstvo da će baš svi vaši podaci biti spašeni. U nekim slučajevima će uspjeti spasiti sve podatke, a u nekima će postotak spašenih podataka biti manji. Stoga dobro promislite o tome koliko vam trebaju podaci koje ste izgubili i isplati li vam se ova usluga.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Original ili zamjenski toner?
Real Techniques kist - Retractable Bronzer Brush Next post Za svakoga ponešto od Real Techniques proizvoda