Motorističke jakne su podcijenjena zaštita tijekom vožnje

Motoristička jakna

Motorističke jakne su ključan dio svakog motociklista. Nisu samo modna izjava ili sredstvo za očuvanje stila tijekom vožnje; one su vitalan dio sigurnosti i zaštite svakog vozača. Osim što štite od vjetra, kiše i drugih vremenskih nepogoda, one su izrađene s posebnim naglaskom na zaštitu od ozljeda u slučaju nesreće. 

U ovom članku istražit ćemo raznolike vrste i materijale moto jakni, kao i ključne značajke koje ih čine nezaobilaznim kompanjonima svakog motociklista. Bez obzira jeste li iskusni vozač ili početnik, saznat ćete što trebate tražiti u idealnom modelu kako biste osigurali sigurnu i ugodnu vožnju na dva kotača.

Vrste motorističkih jakni

Motorističke jakne dolaze u različitim stilovima i oblicima, pružajući vozačima mogućnost da izaberu onu koja najbolje odgovara njihovom stilu vožnje i preferencijama. Sportske moto jakne često su opremljene ventilacijskim otvorima i zaštitnim oklopom, idealne za brze i sportske vožnje. Klasične motorističke jakne kombiniraju stil i funkcionalnost, pružajući zaštitu i udobnost tijekom svakodnevnih vožnji. 

Motoristička jakna za žene
Motoristička jakna za žene izrađena od kože

Adventure modeli su dizajnirani za duge vožnje i nude obilje prostora za pohranu. Bez obzira na vaš stil, važno je da moto jakna pruža adekvatnu zaštitu od vremenskih uvjeta i ozljeda.

Izbor materijala i zaštita motociklista

Materijali od kojih su motorističke jakne izrađene igraju ključnu ulogu u njihovoj zaštiti i funkcionalnosti. Koža je tradicionalno popularan izbor zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na habanje, te pruža odličnu zaštitu u slučaju pada. Tekstilne moto jakne su lakše i često uključuju membrane koje štite od vode i vjetra, dok kombinirane koriste oba materijala za optimalnu zaštitu i udobnost. 

Važno je provjeriti prisutnost CE certifikata, što ukazuje na zadovoljavanje europskih standarda za sigurnost. Pored materijala, za smanjenje ozljeda u slučaju nesreće važna je i prisutnost zaštitnih oklopa na: 

  • Ramenima
  • Laktovima 
  • Leđima 

Pravilna njega i održavanje moto jakne

Da bi motoristička jakna ostala u optimalnom stanju, važno je redovito je održavati. Pravilna njega produžuje životni vijek jakne i održava njenu funkcionalnost. Treba je čistiti prema uputama proizvođača, izbjegavajući upotrebu agresivnih sredstava za čišćenje koji mogu oštetiti materijal. 

Kako pripremiti svoju kožnu motorističku jaknu

Također, provjeravajte stanje zaštitnih oklopa te ih redovito zamjenjujte ako su oštećeni. Na taj način osiguravate da će vaša motoristička jakna uvijek pružiti najbolju moguću zaštitu tijekom vožnje. Održavanje također uključuje redovito provjeravanje šavova i zatvarača kako biste spriječili njihovo pucanje ili oštećenje.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Karijes može predstavljati veliki problem
smola konopje puna zdravstvenih blagodati Next post Blagodati i primjena smole konoplje