SSL certifikati pružaju sigurnost posjetiteljima web stranice

Internet iz dana u dan ima sve više korisnika, što u konačnici mami i veći broj hakera i ljudi koji se pokušavaju domoći nekih privatnih podataka, poput broja kartice ili lozinka. Sve to stvara potrebu vlasnika web stranica da posvete više pažnju sigurnosti posjetitelja i osiguraju sigurno korištenje stranice. SSL certifikati su prvi u borbi protiv curenja informacija s web stranice, jer ujedno štite privatnost i čuvaju podatke koji se razmjenjuju na web stranici.

SSL certifikati
SSL certifikati za web stranice su postali standard na internetu

Kroz ovaj tekst odgovorit ćemo na pitanja: 

  • Što su certifikati?
  • Na kojem principu rade?
  • Jesu li potrebni vašoj web stranici?
  • Gdje se mogu kupiti?

Što su SSL certifikati?

SSL certifikati su mehanizmi za zaštitu web stranice i ujedno potvrda za posjetitelje da je web stranica sigurna kod upisivanja nekih osobnih podataka. Stranica na kojoj se nalaze certifikati ima lokot pored svoje domene i učitava se na protokolu HTTPS, a ne HTTP. S u ovom nazivu označava sigurnost.

Vrste certifikata

Postoje 3 vrste certifikata:

  • Domain Validation – jeftin i odmah izdan SSL certifikat
  • Organization Validation – skuplji i potrebna je provjera organizacije koja ga naručuje
  • Extended Validation – najskuplji odabir uz najveću sigurnost za posjetitelje. Prilikom registracije detaljno se pregledava firma ili organizacija

Svaka od ove 3 vrste ima svoje prednosti i mane, a ovisno o kojoj se web stranici radi birate onu koja vam najbolje odgovara.

Kako SSL certifikati štite posjetitelje?

SSL certifikati zaslužni su za sigurnost podataka prilikom razmjene od korisnika do servera, tj. web hostinga. Njihov zadatak je kriptirati upisane podatke i slati ih u kriptiranom obliku. Tako čak i u slučaju da dođu u krive ruke, haker ih ne može otkriti jer su kriptirani. Tek kada dolaze do krajnje lokacije se vraćaju u prvobitne podatke, kada ih više nitko ne može presresti.

Čitajte i sljedeći članak: Servis kompjutera u slučaju kvara

Postoje dvije vrste servisa kompjutera, a to su softverska i hardverska.

Trebate li certifikat web stranice?

SSL certifikati za web stranice su postali standard na internetu i danas su potrebni svim stranicama. Dok su ih prije koristile samo web trgovine i stranice gdje se upisuju neki osobni podatci, danas su certifikati neophodni i za blogove. Osim što će pružiti dozu sigurnosti posjetiteljima web stranice, oni poboljšavaju autoritet stranice i podižu je u rezultatima pretrage na tražilicama.

Kupnja certifikata

Certifikati se mogu kupiti kod registra plus.hr, koji u ponudi nudi i domene, web hostinge i sve druge bitne stvari potrebne kod izrade web stranice. Na jednom mjestu možete zakupiti sve što vam treba i biti sigurni da ste kupili kvalitetnu uslugu.

Postovi iz iste kategorije:

Dječji koferi Trunki Previous post Dječji koferi za putovanje
Next post Ljetne gume su optimalno rješenje za visoke temperature