Povijest i razvoj kratkih majica

Danas se kratke majice, odnosno majice kratkih rukava smatraju jednim od najpopularnijih odjevnih premeta u svijetu. One su danas dostupne:

  • u raznim stilovima,
  •  bojama, 
  • oblicima,
  • veličinama.
Majice kratkih rukava
Danas se kratke majice kratkih rukava smatraju jednim od najpopularnijih odjevnih premeta u svijetu

Navedeno omogućava korisnicima pronalazak idealne majice kratkih rukava u njihovom stilu, veličini ili za određenu prigodu. Sama povijest kratkih majica započinje početkom 20. stoljeća kada su se one nosile kao sastavni dio donjeg rublja te se kao takve nikada nisu prikazivale u javnosti te nisu bile dio klasičnih, javnosti vidljivih odjevnih kombinacija. 

Majice kratkih rukava kao dio kombinezona

U svojim počecima, majice kratkih rukava bile su spojene s gaćama (danas takav odjevni predmet nazivamo kombinezon) te su bile vrlo popularne među radnicima u 19. stoljeću. Kombinezoni su bili vrlo popularni i kod žena viktorijanskog razdoblja (1868.) koje su ih odijevale isključivo tijekom zimskih mjeseci u svrhu grijanja tijela. 

Tijekom ljetnih mjeseci, upravo zbog topline, kombinezoni nisu bili dobar izbor pa su ih radnici rezali na način da je ostala samo majica kratkih rukava. Upravo zbog tog rezanja, radnici su nesvjesno stvorili i duge gaće koje su koristili tijekom zimskih mjeseci. Krajem 19. stoljeća, donje rublje je izrađivano od ugodnijih, elastičnijih i prozračnijih materijala, bez gumba i ovratnika što je pokrenulo procvat kratkih majica u današnjem smislu.

Preokret u proizvodnji ovog odjevnog predmeta

Sudbina kratkih majica počela se mijenjati 1904. godine kada je proizvođač donjeg rublja Cooper potkošulje počeo reklamirati uz pomoć zanimljivih slogana. Upravo su te reklame, izdržljivost i udobnost kratkih majica, doprinijeli njihovoj popularnosti. Nakon tih reklama bijele majice kratkih rukava postale su sastavni dio uniforme američke mornarice, a modernizacijom njihova izgleda postajale su sve popularnije i među sportašima koji su ih nosili ispod dresova jer su sprečavale trljanje kože o dres. 

Također, kratke majice postale su sastavnim dijelom i školskih te sveučilišnih uniformi, dok su ih starije osobe i dalje nosile kao potkošulje, odnosno dio donjeg rublja.

Konačna popularizacija kratkih majica

Nakon Drugog svjetskog rata, kratke majice postale su popularne kod širokog broja ljudi jer su se vojnici u njima vraćali iz rata. Posebnu zahvalnost popularizaciji kratkih majica dao je Marlon Brando zbog svoje uloge u filmu Tramvaj zvan čežnja (1951.). U njemu je nosio usku bijelu majicu kratkih rukava koja je isticala njegove mišiće i time je povećao interes javnosti  za kratke majice koje se od tada službeno smatraju „vanjskim“ odjevnim predmetom. 

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Ljetne gume su optimalno rješenje za visoke temperature
Next post Upoznajte se s LS2 kacigama