Razlika VPS u odnosu na web hosting

VPS i web hosting dva su veoma slična pojma i ljudi ih nerijetko ne primjećuju kao različite. Dapače, vode se cijenom koja je znatno niža kod običnog hostinga u odnosu na virtualni privatni server. Razlike u ova dva pojma su veoma velike i VPS hosting je znatno bolji izbor za web stranice s velikom posjetom. 

VPS hosting je puno kvalitetnije i bolje rješenje
VPS hosting je puno kvalitetnije i bolje rješenje, no zahtjeva i veću novčanu investiciju.

Kroz ovaj tekst ćemo vas upoznati s oba dvije verzije hostinga i savjetovati koji je bolje odabrati kod pokretanja nove web stranice.

Web hosting za web stranice

Prvo ćemo objasniti običan web hosting za internet stranice, koji je najpopularniji i znatno jeftiniji odabir. On predstavlja server na kojem se nalazi web stranica, tj. svi podatci s nje. Korisnik se na njega povezuje putem domene, kao što je stvar i kod VPS servera. 

Zakupom web hostinga vi dobivate naručeni paket performansi određenog servera, tj. samo njegov dio. To znači da ne možete upravljati cijelim serverom i da ste relativno limitirani s resursima, a ujedno ovisite i o svim drugim korisnicima tog servera.

VPS hosting 

VPS hosting je s druge strane puno kvalitetnije i bolje rješenje, no zahtjeva i veću novčanu investiciju. U ovom slučaju vi zakupljujete cijeli server i možete u potpunosti upravljati sa njime. To znači da možete:

  • paliti i gasiti, tj. resetirati server kad god poželite
  • podijeliti server na više dijelova s određenim performansama
  • koristiti server kako god vam je potrebno, ne isključivo za web stranice

Kod običnog web hostinga može se desiti situacija da je web stranica nekog drugog korisnika istog servera pod opterećenjem ili pod hakerskim napadom te u tom slučaju vi posljedice osjetite i na svojoj web stranici. To može biti nedostupnost stranice, izrazito sporo učitavanje ili niz drugih problema. S VPS hostingom tih problema nemate i ovisite samo o svojim stranicama koje su na serveru.

Što odabrati kod pokretanja web stranice?

Prilikom odabira odgovarajućeg hostinga bitno je da unaprijed znate neke osnovne stvari oko web stranice. Ako pokrećete privatni blog ili web stranicu za manju firmu, koja neće brojati puno posjeta, tada je najisplativije rješenje web hosting. Ako pak planirate pokretanje news portala ili web stranice koje će imati izrazito veliku posjećenost, neophodno je odabrati VPS hosting. 

S njime ćete biti sigurni da je:

  • web stranica dostupna u svako vrijeme
  • brzina učitavanja stranice odlična
  • stranica sigurna i podatci na njoj zaštićeni

Imajte na umu da nisu svi VPS paketi jednaki te da se i oni razlikuju s performansama i količinom podataka koje možete pohraniti na njih.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Učinkovita zaštita automobila
Next post Ogledalo za stan koji odiše elegancijom