Brisači su neophodan automobilski dio

Brisači nisu neophodan dio za vožnju i spadaju u dodatnu opremu automobila, no vožnja bez njih za vrijeme kiše je gotovo nemoguća. Oni omogućuju sigurnu vožnju i bolju vidljivost na cesti, a bitno je birati kvalitetne brisače koji će staklo odlično čistiti od kapljica kiše, te voditi brigu oko gumica brisača kako se ne bi uništile i prestale kvalitetno čistiti staklo.

Kako rade brisači?

Kao i većina automobilskih dijelova, tako se i brisači sastoje od električnog sustava i fizičkog dijela. Kod brisača električni sustav pokreće fizički dio koji je zadužen za čišćenje stakla od kiše, prljavštine ili snijega. Njihova glavna zadaća je omogućiti vozaču pregled kroz vjetrobransko staklo bez obzira na vremenske uvjete. Pokretanjem ručice koja je smještena kod volana automobila vozač može uključiti brisače, a ima izbor birati između nekoliko različitih brzina kojima će brisači raditi.

Dijelovi brisača za auto

Da ne ulazimo u srž električnog sustava brisača, pričat ćemo samo o onom vidljivom, a to je metlica brisača. Ona ima najvažniju funkciju u brisaču i dodirnu točku sa staklom, a na njoj se nalazi gumica. Držač metlice nalazi se na dnu stakla, a metlice se razlikuju od modela do modela automobila.

Brisači

Postoje univerzalne gumice koje se mogu koristiti na različitim tipovima brisača, a najčešće su od gume ili silikona. Rok trajanja gumica je poprilično kratak, pogotovo za vrijeme vremenskih nepogodnih uvjeta.

Koje brisače kupiti?

Bitno je birati brisače prema modelu automobila, a osim toga bitno je izabrati što kvalitetnije brisače. Silikonske gumice odlično obavljaju funkciju brisanja stakla, no s vremenom se mogu oštetiti i početi ostavljati prljavštinu na staklu. Gumeni brisači trenutno su najpopularniji na tržištu, a pri kupnji ne biste trebali štedjeti novce, jer je kao i kod većine auto dijelova skuplje i kvalitetnije.

Životna dob brisača osim o kvaliteti ovisi i o vremenskim uvjetima. Ako je izrazito hladno ili toplo, tada se životni vijek brisača smanjuje. Led, sunce, toplina, hlad i razne druge stvari mogu uzrokovati probleme s gumicama i onda će one nekvalitetno brisati staklo i ostavljati tragove. Kako bi se što bolje očuvalo gumice preporučuje se njihovo dizanje kada je automobil parkiran, jer u konstantnom doticaju sa staklom za vrijeme zamrzavanja ili velike topline mogu se još više oštetiti.

Krovni nosači služe za mnogobrojne stvari. Neki na njima voze vlastitu prtljagu, bicikl ili drugu sportsku opremu, ali ponajviše se koriste za montažu kutije za prijenos tereta. Više informacija o njima možete pročitati ako slijedite linku.

Hladnjak za avto. Iako su motori napredovali po pitanju efikasnosti iskorišćenja goriva, i dalje se oko 60% energije iz goriva pretvara u neiskorišćenu toplotu.  Čitajte više …

Većina modernih motora danas treba imati egr ventil kako bi susrela ekološke standarde koji su iz godine u godinu sve zahtjevniji. Čitaj više …

Halogenska svjetla za auto se još uvijek koriste i na brojnim starim modelima se još uvijek mogu vidjeti te stare lampe. Čitaj više …

Postovi iz iste kategorije:

Maske za telefon Next post Maske za telefon čuvaju vaš telefon od oštećenja