Zaštita motora vašeg automobila

Motorno ulje ili mazivo za automobile je tekuće mazivo koje sprječava trošenje dijelova motora, odnosno produžuje njihov vijek trajanja, hladi motor te ga čisti od ostataka sagorijevanja goriva. 

Motorna ulja
Motorna ulja za automobil klasificiraju se prema viskoznosti i to na temelju tzv. SAE

U početku su se motorna ulja sastojala od baze ulja mineralnog podrijetla, dok su ona danas na bazi polusintetičkih i sintetičkih ulja te im se dodaju aditivi za poboljšanje rada kako bi bili prilagođeni novijim modelima automobila. 

Klasifikacija motornih ulja

Motorna ulja za automobil klasificiraju se prema viskoznosti i to na temelju tzv. SAE (eng. Society of Automotive Engineers) klasifikacije koja se označava sa W, a zapravo označava vanjski temperaturni raspon okoline za korištenje ulja. Prema SAE klasifikaciji, definirane su dvije serije viskoznih gradacija ulja:

  • motorna ulja s oznakom W (winter)- ova oznaka predstavlja motorna ulja za zimske uvjete rada (SEA 10W, SEA 20W). Motorna ulja s ovom oznakom definirana su svojom viskoznošću i sposobnošću podmazivanja  na niskim temperaturama i minimalnom viskoznošću na 100°C
  • motorna ulja bez oznake W-  motorna ulja prilagođena ljetnim uvjetima rada (SEA 30, SEA 40). Definira ih minimalna viskoznost na visokim temperaturama 150°C

Korištenje neadekvatnog motornog ulja u autu

Ukoliko koristite neadekvatno automobilsko motorno ulje, vrlo je vjerojatno da će doći do određenih kvarova na vašem automobilu. Naime, loš odabir dovodi do začepljenja, odnosno kvara DPF filtera ili katalizatora. Do takvih kvarova najčešće dolazi zbog pogrešnog mišljenja korisnika kako je svako ulje isto te da među njima nema razlike. Primjerice, motorno ulje za auto oznake OW-40 je vrlo rijetko visokokvalitetno motorno ulje koje zadovoljava uvjete podmazivanja pri niskim temperaturama. 

Ukoliko se ovo motorno ulje koristi u starijim automobilima koji imaju klasični metalni blok motora i starije konstrukcije, ono neće raditi ono što treba. Stariji motor će vrlo brzo potrošiti ovo motorno ulje, a aditivi će početi nagrizati površinu dijelova koje bi trebale štititi i podmazivati (jer su napravljeni za posve drugačiju konstrukciju motora). Također, ovakvo motorno ulje će lagano sagorijevati u cilindrima motora, stvarajući talog na stjenkama ventila, klipova i uljnim kanalima. Zbog toga će se ti dijelovi, zbog nemogućnosti hlađenja i podmazivanja, početi dodatno zagrijavati te će posljedično doći do slabljenja kompresije motora.

Pripazite na specifikacije motornih ulja i motora

Stoga, znajte da nije bitan proizvođač motornih ulja već su bitne propisane specifikacije motora. One će jamčiti zaštitu svih dijelova motora i komponenti ispuha motora, a vi ćete biti sigurni da neće doći ni do kakvih kvarova i dodatnih ulaganja. Ako niste sigurni koje motorna ulja su prikladna za vaš automobil, uvijek se možete posavjetovati s prodavačem u trgovini s autodijelova i autoopremom.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Upoznajte se s LS2 kacigama
Novi branik za auto Next post Automobilski branik ima veoma važnu ulogu