Ne dajte se zbuniti oznakama na motornim uljima

Motorna ulja za auto bi se mogla klasificirati kao tekućine koje ga štite. Prije nekoliko godina, imali su mineralnu bazu, no ona nije bila zadovoljavajuća za motore novije generacije. Zbog toga je u modernim motornim uljima baza polusintetička ili sintetička. Također, kako bi se dodatno poboljšao rad motora, često im se dodaju i razni aditivi. 

Možete ih kupiti u brojnim trgovinama koje prodaju autodijelove i autoopremu, ali se veliki izbor može pronaći i na benzinskim postajama, kao i u nekim većim supermarketima.

Općenito o motornim uljima

Automobilska motorna ulja su ključna za smanjivanje trošenja dijelova motora. To ujedno utječe i na njegov dulji vijek trajanja, a uz to ona i hlade motor i čiste ga od ostataka koji ostaju nakon sagorijevanja goriva.

S obzirom na brojna motorna ulja na tržištu, radi lakšeg snalaženja i klasifikacije uvedena je posebna specifikacija SAE (kratica od Society of Automotive Engineers) s oznakom W.

Klasifikacija motornih ulja

SEA specifikacija motornih ulja ih dijeli u dvije skupine:

  • One s oznakom W (engl. winter)
  • One bez oznake W

Auto motorna ulja s W oznakom su ona koja su namijenjena za vožnju u zimskim uvjetima, pri vrlo niskim temperaturama. Ona koja nemaju W oznaku namijenjena su za ljetne uvjete. No, kako je očito da se nećete uglavnom voziti samo u ljetnim ili zimskim uvjetima, ove dvije vrste motornih ulja se kombiniraju i tako se dobivaju ona koja su namijenjena za sve uvjete. Tako danas na policama trgovina možete pronaći motorna ulja s oznakama poput 5W-30, 5W-40 i sl. 

Ako niste sigurni koje bi bilo najprikladnije za  vaš automobil, uvijek se možete raspitati kod prodavača ili kod svog proizvođača automobila, a taj podatak često možete pronaći i u knjižici vozila.

Kupnja autoopreme u web trgovinama

Danas se mogu pronaći brojne web trgovine koje su se specijalizirale za prodaju autoopreme i autodijelova. Karakterizira ih često nešto niža cijena nego u lokalnim trgovinama, a ujedno i vrlo veliki izbor za sve modele automobila. Mnogi zbog toga takve web trgovine već odavno koriste za kupnju automobilskih motornih ulja. Na jednom mjestu se tako mogu pronaći ona različitih proizvođača, dostupne u različitim pakovanjima. 

Ako niste sigurni za kojeg proizvođača se odlučiti, motorna ulja proizvođača kao što su Shell, Castrol, Mobil 1 i slični već su dugi niz godina sinonim za kvalitetu te s njima sigurno neće pogriješiti.

Motorno ulje Motorex je posebno cijenjeno u motociklističkoj zajednici, ali također u automobilima, kamionima i drugim vozilima.

Kočina tekućina ključna je za održavanje sigurnog i učinkovitog kočionog sustava. Kupujete li ih online, puno brže ćete pronaći odgovarajuće kočione tekućine za auto jer će vam se pokazati samo one koje odgovaraju vašem vozilu.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Velika popularnost globalnih domena
Next post Ženski satovi za sve prigode