Automobilski branik ima veoma važnu ulogu

Novi branik za auto

Iako na prvi pogled auto branik djeluje samo kao vizualni dodatak za estetiku automobila, on je zapravo veoma važan dio karoserije. Nalaze se na prednjoj i stražnjoj strani vozila, a njihova uloga je da umanje mogućnost oštećenja karoserije. Branik je najčešće plastičan i prva je faza obrane u slučaju udara. On apsorbira energiju, upozorava vozača na udar i štiti dijelove motora, svjetla i karoseriju.

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s ulogom koju ima i riješiti vječito pitanje oko isplativosti popravka ili kupnje novog branika.

Automobilski branik ima važnu ulogu zaštite pješaka

Kada bi karoserija automobila bila isključivo od čvrstih materijala, udarac pješaka mogao bi prouzročiti ozbiljne posljedice i pri minimalnim brzinama. Zbog toga postoje branici koji predstavljaju prvu frontu upozorenja u slučaju sudara i zaštite pješaka u slučaju udara. Oni su izrađeni od plastike i apsorbiraju udarac, a u slučaju udarca pješaka s minimalnom brzinom neće mu biti ništa. 

Kvalitetni branik za auto
Branik za auto možete naći kod prodavca auto delova

Osim što su zaštita za pješake, branici igraju veliku ulogu i kod zaštite motora. Kada ne bi bilo branika, svaki udarac bi mogao prouzročiti štetu na svjetlima, hladnjaku ili drugim dijelovima automobila. Ovako, branik „trpi“ štetu i štiti automobil od većih oštećenja.

Popravak branika ili kupnja novog

Postoje dvije opcije u slučaju sudara i oštećenja, a to je popravak ili novi branik za auto. Ovo je vječito pitanje koje si postavljaju mnogi nakon oštećenja branika, a kroz nastavak ćemo vam donijeti prednosti i mane svake opcije.

Video: Popravak branika za auto

Popravak branika je jeftiniji

Ako vam budžet ne dozvoljava ili želite uštedjeti, branik za auto se može popraviti po puno manjoj cijeni od kupnje novog. Naravno, veoma važnu ulogu igra i koliko je jako oštećen. U slučaju velikih oštećenja, nema previše smisla. Ako ste pak branik samo lagano udarili, popravak će njegov izgled vratiti kao prvog dana kada je automobil napustio salon, po puno manjoj cijeni od kupnje novog. Također, branik mnogih automobila sastoji se od više dijelova, tako da je moguće kupiti samo novi dio koji je oštećen.

Novi branik za vraćanje izgleda

Ako ste imali veći udes i branik je potpuno uništen, tada je najbolja opcija kupnja novog branika. Iako će popravak i u ovom slučaju vjerojatno biti jeftiniji, vašem automobilu nikada neće biti vraćen dobar izgled i samim time popravak se smatra neisplativim. Novi branik za auto možete sami montirati, budući da se branik drži na samo nekoliko dijelova i tako uštedjeti u odnosu na odlazak kod automehaničara.

Osim toga, i rubnjaci za auto su relativno jeftin dodatak u usporedbi s popravcima oštećenja karoserije ili boje vozila, što ih čini ekonomski isplativim rješenjem za zaštitu i poboljšanje estetike.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Zaštita motora vašeg automobila
Kako spriječiti nadutost valja razmisliti o uzročnicima ove pojave Next post Neugodna napuhanost uzrokovana plinovima