Košnja trave je neophodna za lijep travnjak

Košnja trave je veoma bitna stavka u održavanju travnjaka, jer ovisno o tome na kojoj visini i koliko često kosimo, ovisi koliko će trava biti zdrava i lijepo izgledati. Ovisno o tome gdje se nalazi travnjak, ovisi i koliko često ćete ga kositi, a ako želite da on bude savršen morat ćete kosilicu uzeti u ruke i do nekoliko puta tjedno. Naravno, to ovisi o navodnjavanju trave i vrsti, tj. koliko brzo ona raste. Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s načinom košenja i pravilnog održavanja travnjaka.

Košnja trave za njeno zdravlje

U kojim intervalima će se obavljati košnja trave ovisi intenzitet njenog rasta. Trava se nakon sijanja kosi na visini od 5 do 7 centimetara, a kasnije se za visina spušta. Najbolje je kositi travu na 3 centimetra visine, kako bi ona bila najzdravija i zelenija. Tako će vaš travnjak biti dugotrajan i zelen, a ovisno o želji granica za košenje trave se može povisiti ili smanjiti. Važno je napomenuti nekoliko stvari:

  • Minimalna visina trave za košenje je 1,8 centimetara.
  • Najbolje zdravlje travnjaka će se održavati košenjem trave na visinu od 2 do 5 centimetara.
  • Intenzitet košenja i visinu možete određivati prema godišnjem dobu .
  • Redovna košnja trave neophodna je da ona bude zdrava, zelena i čvrsta.

No, nije samo košnja trave bitna za održavanje travnjaka. Veoma je bitno redovno pregledavati travnjak i odrezati travu koja gubi boju ili ukloniti korov.

Košnja trave
U kojim intervalima će se obavljati košnja trave ovisi intenzitet njenog rasta.

Održavanje travnjaka

Kako biste spriječili da se travnjakom počne širiti korov, bitno je da redovno provjeravate vrt i čupate korov u samom početku rasta, dok se korijen nije proširio i uzrokovao probleme travi. Također, potrebno je ukloniti s trave i druge ostatke lišća, mrtvih trava ili blokirati pristup neželjenim posjetiteljima (mačkama i drugim životinjama).

Pročitajte sljedeći članak: Posude za cvijeće mogu biti lijepe kao i biljka u njima

Najbolje cvijeće za svoje posude za cvijeće naći ćete u obližnjem vrtom centru.

Navodnjavanje travnjaka

Košnja trave je bitna, no ne smijemo zaboraviti niti navodnjavanje. Sustavi za navodnjavanje trave mogu vam pomoći oko opskrbe vodom i tako znatno uštedjeti vrijeme koje biste inače potrošili na zalijevanje. Kada je trava kraća, potrebno joj je više vode, dok dulja (starija) trava može izdržati s manje. Za navodnjavanje možete u travnjak implementirati cijevi i prskalice, bez narušavanja estetike. Bitno je da to odradite prije nego što posijate travnju.

Oprema za travnjak

Kako biste svojem travnjaku pružili kvalitetnu brigu, potrebno je kupiti adekvatnu opremu. Redovna košnja trave i održavanje travnjaka biti će znatno teži bez prave opreme. U web trgovini ab-doo.si možete pronaći sve što vam je potrebno:

  • Kosilice
  • Strojevi za održavanje
  • Sjeme
  • Gnojiva
  • Sustavi za navodnjavanje
  • I razna druga oprema

Čitajte i sljedeći članak: Potopne pumpe za vrt

Postovi iz iste kategorije:

Gumi tepisi za auto su jeftiniji od tekstilnih Previous post Gumi tepisi za auto su odlična zaštita
Probiotici u kapsulama Next post Probiotici su osnova za pravilan rad probave