Kočione tekućine za auto utječu i na sigurnost vožnje

Kočione tekućine za auto

Kada razmišljamo o sigurnosti na cesti, kočnice su glavna komponenta auta koja jamči zaustavljanje vozila kada to najviše treba. Međutim, malo ljudi razmišlja o ulozi kočionih tekućina za auto u održavanju ispravnog funkcioniranja ovog sustava. 

Zato ćemo u ovom članku istražiti njihovu ulogu u automobilima, kako djeluju i zašto je važno provjeravati da je uvijek ima dovoljno.

Kočione tekućine za auto kao glavni dio kočionog sustava

Kočione tekućine za auto su zapravo hidrauličko sredstvo koje prenosi pritisak između pedale kočnice i kočionih čeljusti, omogućavajući učinkovito zaustavljanje vozila. Njihova osnovna uloga je prenositi silu koja se stvara pritiskom na kočnicu prema kočionim cilindrima i čeljustima na kotačima

kočiona tekućina za auto
Kočiona tekućina za auto odgovorna je za prijenos sile s kočnice na stražnji dio kočionih pločica. Redoviti servis kočione tekućine može spriječiti pojavu korozije i hrđe. Ispiranje kočione tekućine preporučuje se svake 2 godine, ovisno o vašoj vožnji i obrascima kočenja.

Osim toga, ona ima i zadatak sprječavanja korozije unutar kočionog sustava te održavanja odgovarajuće viskoznosti na širokom temperaturnom rasponu. Zato je vrlo važno da se razina te važne tekućine za auto redovito provjerava. Primjerice, možete tražiti da vam je provjere prilikom svakog periodičkog servisa auta.

Svojstva automobilskih kočionih tekućina

Automobilske kočione tekućine često se sastoje od:

  • Glikola
  • Vode
  • Aditiva

Jedno od ključnih svojstava je visoka temperaturna stabilnost, što znači da neće ispariti ni pri ekstremnim uvjetima kočenja. Također, kočiona tekućina za auto apsorbira vlagu tijekom vremena, što može dovesti do smanjenja njenih performansi. 

Stoga je važno redovito provjeravati razinu vlage u njoj i, prema potrebi, obavljati zamjenu kako bi se očuvala učinkovitost kočionog sustava. Ako taj dio ne možete sami obaviti, uvijek se možete obratiti nekom automehaničaru.

DOT specifikacije i kompatibilnost s automobilom

Postoje različite vrste kočionih tekućina za auto, a mnoge od njih slijede specifikacije koje propisuje Department of Transportation (DOT). Na primjer, one označene kao DOT 3, DOT 4 ili DOT 5.1 imaju različite kemijske sastave i temperature isparavanja. Važno je koristiti ispravnu vrstu kočione tekućine prema preporukama proizvođača vozila jer nekompatibilne mogu dovesti do oštećenja kočionog sustava. 

Osnove kočione tekućine za auto: objašnjenje specifikacija DOT 3, 4, 5 i 5.1

Razumijevanje tih specifikacija ključno je za održavanje sigurnog i učinkovitog kočionog sustava. Kupujete li ih online, odnosno putem neke web trgovine, onda ne biste trebali imati problema s odabirom one kompatibilne. Naime, većina web trgovina koja prodaje autoopremu nudi mogućnost da unesete svoj model auta nakon čega će vam prikazati samo onu kompatibilnu autoopremu za taj model. Na taj način ćete puno brže pronaći odgovarajuće kočione tekućine za auto jer će vam se pokazati samo one koje stvarno odgovaraju vašem vozilu.

Postovi iz iste kategorije:

šampon od konoplje Previous post Šampon od konoplje za za zdravu i sjajnu kosu
Wellness u toplicama Next post Wellness s pivom nudi drugačiji doživljaj