Spašavanje podataka s raznih medija

Živimo u informatičkom svijetu u kojem su podaci jedan od najvrijednijih resursa. Mnogi zbog toga poduzimaju sve potrebne mjere kako ne bi ostali bez njih ili kako i u slučaju da dođe do kvara nekog uređaja, ne bi imali većih problema s njihovim povratom. Nažalost, postoje i oni koji tek kada dođe do nekog kvara razmišljaju o metodama prevencije koje su mogli napraviti, a ipak nisu.

Živimo u informatičkom svijetu u kojem su podaci jedan od najvrijednijih resursa

Spašavanje podataka s raznih medija je postupak koji ponekad možete obaviti i sami koristeći lako dostupne programe s interneta. No, ponekad oni neće biti dovoljni pa ćete morati potražiti neku tvrtku koja se time bavi i koja će vam to napraviti za određeni iznos.

Spašavanje podataka s diskova 

Spašavanje podataka s diskova je vjerojatno najčešći postupak koji takve tvrtke obavljaju. Disk, bilo da je riječ o tvrdom (HDD) ili čvrstom (SSD), nalazi se u gotovo svakom računalu, bilo da je riječ o stolnom ili prijenosnom. On služi za pohranu podataka i kada dođe do njegovog kvara, koji može biti softverski ili hardverski, bit će vam potrebna usluga spašavanja podataka, ako to ne možete sami napraviti.

U svakom slučaju, ako to nije nešto što znate sami napraviti, bolje je taj posao prepustiti profesionalcima jer biste inače mogli napraviti više štete nego koristi.

Pročitajte sljedeći članak: SSL certifikat je važan dodatak web trgovinama

SSL certifikat omogućuje sigurnu komunikaciju između vas kao korisnika i servera na kojem se nalaze vaše web stranice. Komunikacija koja se odvija između vas i servera je tako kriptirana kako potencijalni haker ne bi mogao dešifrirati tu komunikaciju.

Nestanak podataka s USB stickova

USB stickovi su mali uređaji na koje u današnje vrijeme može stati velika količina podataka. Lako su prenosivi i mnogi ih koriste gotovo svakodnevno. No, upravo zbog te činjenice, često se dogodi da stradaju, primjerice, padnu na pod, nešto se prolije po njima i slično. Često to dovede i do gubitka podataka. Spašavanje podataka s USB sticka je ipak nešto kompliciraniji postupak zbog samih dimenzija tih uređaja, pogotovo kada se radi o nekom hardverskom kvaru.

Zato u slučaju takvih problema, svakako se savjetuje da potražite pomoć neke tvrtke koja se bavi spašavanjem podataka s raznih medija.

Zatražite dijagnostiku uređaja

Kada primijetite da je došlo do kvara nekog uređaja na kojem ste imali podatke, najbolje je odmah posjetiti neku tvrtku i zatražiti dijagnostiku uređaja. Oni će tada provjeriti uređaj i dati vam procjenu što možete očekivati od spašavanja podataka koje vam oni mogu ponuditi.

U nekim slučajevima bit će moguće spasiti sve podatke s diska, no u slučaju većih fizičkih oštećenja, čak vam i tvrtke koje posjeduju posebne uređaje i alate neće moći jamčiti da će vam uspjeti spasiti sve podatke.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Sigurnosni aspekti rasvjete
Next post Solarne lampe su popularno rasvjetno rješenje