Noviji automobili posjeduju EGR ventil

Automobili su iz godine u godinu sve jači i napredniji, imaju brojne zanimljive dodatke koji su do prije nekoliko godina izgledali kao znanstvena fantastika. No, kada je riječ o automobilima, to nije jedino što se mijenja iz godine u godinu. Vrlo brzo raste i njihov ukupan broj. Danas je mnogima život bez automobila postao nezamisliv i koriste ga svakodnevno za odlazak na posao, vraćanje s posla i razne druge stvari.

Taj porast broja automobila doveo je i do većeg onečišćenja okoliša od ispušnih plinova. To se nastoji reducirati u novijim automobilima ugaradnjom raznih novih dijelova, a jedan od njih je i EGR ventil, koji se danas može pronaći i kod benzinskih i dizelskih mora.

Princip rada EGR ventila

EGR ventil ima više funkcija, no ona glavna mu je povrat jednog dijela ispušnih plinova natrag na cilindre koji se nalaze na motoru. Osim toga, smanjuje i emisiju dušikovih oksida, koji također štetno uječu na okoliš. Učinkovito funkcionira tek kada je motor dobro zagrijan, a pod time se smatra smanjenje emisije štetnih plinova za čak 30 posto.

Danas se EGR ventil gotovo redovito ugrađuje u nove automobile jer bez njega automobil ne bi zadovoljio rigorozne uvjete za ispunjenje ekoloških standarda.

Problem s EGR ventilom

Iako se EGR ventil spominje kao vrlo koristan dodatak, vozačima može uzrokovati i dosta problema, posebno onima koji voze automobile s dizelskim motorom. Kod njih dolazi do stvaranja nakupina čađe, zbog čega EGR ventil ne može ispravno raditi. Postoji nekoliko razloga za stvaranje čađe:

  • Česte kratke vožnje
  • Previsoka razina ulja u motoru
  • Neispravan turbopunjač
  • Neredovita izmjena ulja i pripadajućih filtara
  • Korištenje lošeg motornog ulja (mineralnog ili polusintetičkog)

Cijena čišćenja može biti dosta visoka, a u određenim slučajevima bit će potrebna i kompletna zamjena. 

Skidanje EGR ventila

Upravo zbog gore navedenih mogućih problema, ali i zbog postizanja veće snage motora, neki vozači se odlučuju na skidanje ovog dodatka za auto. To skidanje se zapravo odnosi na njegovo blokiranje. No, imajte na umu da ako to učinite, mogle biste imati problema s prolaskom eko testa na tehničkom pregledu, jer bi on mogao pokazati velike emisiju ispušnih plinova koji se ispuštaju u okoliš, čime neće biti zadovoljan propisani standard.

Mineralno ili sintetičko, prema indeksu viskoznosti, standardno: kako izabrati pravo motorno ulje? Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

Previous post LED reflektor osvijetlit će vaš put
Next post Čelične felge najbolji su izbor za automobil