Sigurno pohranjivanje podataka na tvrdom disku

Računala, bez obzira je li riječ o stolnim ili prijenosnim, sastavljena su od niza različitih dijelova. Ti dijelovi se razlikuju, ovisno o kojoj vrsti računala se radi. Jedan od glavnih dijelova svakog računala je tvrdi disk. Riječ je o dijelu računala koji služi za pohranu podataka. 

Mnogi korisnici će reći da im je on zbog toga najvažniji dio. Svi drugi dijelovi se mogu lako zamijeniti, ali budući da tvrdi disk čuva toliko podataka, nije ga se tako lako odreći. Danas postoje i brojne tvrtke koje se bave spašavanjem podataka s hard diska pa vam u određenim slučajevima mogu biti od pomoći.

Način rada tvrdog diska

Danas na tržištu postoji više različitih modela, no klasični tvrdi disk u računalu radi uz pomoć ploča koje se rotiraju, a putem igle se podaci čitaju ili zapisuju na njih. Te ploče su napravljene od stakla, a na njima je tanki metalni sloj koji služi kao svojevrsna memorija. Igla prenosi magnetno stanje, a to se kasnije pretvara u binarni zapis, odnosno u nule i jedinice. 

Brzina kojom se te ploče rotiraju izravno utječe na brzinu čitanja i pisanja hard diska. U većini osobnih računala se nalaze ploče koje se rotiraju brzinama od 5400 do 7200 okretaja u minuti.

Povrat podataka s hard diska

U određenim situacijima može doći do kvara hard diska te će podaci postati nedostupni. Kvarovi se uglavnom svode na:

  • Hardverske
  • Softverske

U slučaju softverskih kvarova, puno je lakše spasiti podatke i ponekad je dovoljno potražiti i neki besplatan program na internetu koji je za to namijenjen. U slučaju hardverskih oštećenja, spašavanje podataka može biti teže i u većini slučajeva ćete se za to morati obratiti nekoj specijaliziranoj tvrki koja posjeduje posebne uređaje koji služe oporavaku podataka s oštećenih tvrdih diskova.

Pohranite podatke na sigurno

Kako ne biste imali problema ako dođe do kvara tvrdog diska, odlična ideja je da podatke pohranite na barem još jedno dodatno mjesto. Odlična opcija može biti još jedan vanjski tvrdi disk. Riječ je o posebnoj komponenti koju možete jednostavno spojiti na računalo putem USB sučelja te ćete dobiti dodatan prostor za pohranu. Tada na taj vanjski hard disk jednostavno snimite sve važne podatke koje trebate i čuvajte ga na drugom mjestu.

U slučaju neke havarije s unutarnjim hard diskom u računalu, jednostavno ga zamijenite novim i na njega kopirajte sve podatke.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Korekcijske naočale za savršen vid
Next post Najam autodoma za odlazak na putovanje