Velika popularnost globalnih domena

Web stranice koje se nalaze na internetu se moraju na neki način razlikovati kako bi ih korisnici mogli pronaći. U te svrhe se koriste internetske domene. One se sastoje od dva dijela:

  • Naziva 
  • Ekstenzije

Oba dijela možete sami birati, a glavni uvjet koji mora biti zadovoljen je da netko prije vas nije registrirao potpuno istu takvu domenu, odnosno onu s istim nazivom i ekstenzijom. Kombinacije su moguće, jedino nije moguće da su i naziv i ekstenzija potpuno isti. Iako možda mislite da to i nije neki problem, jednom kada se upustite u ovaj proces, shvatiti ćete da je većina popularnih naziva i ekstenzija već registrirana.

Globalne domene

Danas na internetu predvladavaju globalne domene. Najpoznatija ekstenzija po kojoj ih možete prepoznati je com, a vrlo popularna oduvijek je i ekstenzija net. No, tijekom posljednjih nekoliko godina je registriran jako veliki broj onih poznatih naziva s tim ekstenzijama. Zbog  toga je pušteno u opticaj velik broj novih ekstenzija koje se mogu koristiti. Tako se danas moguće odlučiti za ekstenzije poput info, tv, shop, eu itd. Ove ekstenzije još dodatno opisuje sadržaj web stranica pa su one sve popularnije.

Predstavite se domaćem tržištu na internetu

Imate li tvrtku ili se na neki način želite predstaviti domaćem tržištu, onda biste se trebali odlučiti za nacionalne domene. One su specifične za svaku zemlju i prepoznaju se po ekstenziji te države. Za Hrvatsku je nacionalna domena s ekstenzijom hr. Također, svaka zemlja ima svoja određena pravila vezana uz registraciju nacionalne domene, kao i različite vrste. Hrvatska nacionalna domena dostupna je u dvije varijante:

  • Besplatna
  • Naplatna

Svaka vrsta ima svoje zakonitosti i pravila pa ih proučite prije nego se odlučite za njihovu registraciju.

Provjera i registracija domene

Prije svake registracije domene potrebno je obaviti provjeru domene. To je postupak koji će utvrditi je li željena domena slobodna ili ju je netko već prije vas registirao. Ako je slobodna, moći ćete je bez problema registrirati, a u slučaju da nije, morat ćete napraviti određene izmjene, ili u nazivu ili izabrati drugu ekstenziju dok ne pronađete onu koja je slobodna.

Registracija domene može se napraviti putem brojnih informatičkih tvrtki, onih domaćih, ali i onih stranih. Bez obzira za koju se odlučili, nakon uspješno završenog postupka, imat ćete registriranu domenu koju možete iskoristiti za povezivanje sa svojim web stranicama.

Postovi iz iste kategorije:

Provjera domena: .hr, .com, .ner, .org, .biz, ... Previous post Provjerite domenu prije registracije
Next post Ne dajte se zbuniti oznakama na motornim uljima