Korekcijske naočale za savršen vid

Vid je jedno od naših osjetila koje vrlo lako degradira. Vid se mijenja kroz godine, ali se mijenja i korištenjem ekrana u velikoj količini. Danas je to nešto što je vrlo teško izbjeći i zbog toga se preporučuje kupovina kvalitetnih korekcijskih naočala kako bi se određena dioptrija održavala, a ne povećavala.

Bitno je da se korekcijske naočale nose po preporuci doktora ili optičara – neki ljudi moraju nositi naočale stalno, a neki samo u određenim situacijama.

Korekcijske naočale za kratkovidnost

Kratkovidnost je pojava kad se svjetlost u oku lomi ispred mjesta gdje bi se trebalo lomiti inače i zbog toga vidimo dobro stvari koje su nam blizu, a stvari koje su nam daleko su nam mutne. Ovakva dioptrija često je urođena, a može se raditi i o rezultatu puberteta ili pak ekrana. Zbog toga se najviše rade korekcijske naočale za kratkovidnost.

Korekcijske naočale za dalekovidnost

Dalekovidnost je pojava u kojoj se imaginarna slika za naš mozak stvara iza mjesta gdje bi inače trebala, jer se svjetlo lomi predaleko. Rezultat je to da vidimo stvari koje su nam daleko, a stvari koje su blizu nam prave problem. Dalekovidnost se javlja kroz godine i bitno je da se odmah adresira kako bi se što prije moglo raditi na njoj. Korekcijske naočale za dalekovidnost pomoći će vam da vidite stvari u blizini, bez da vam je otežano njihovo fokusiranje. 

Kako kupiti ispravne korekcijske naočale?

Prva stvar koju svakako morate napraviti je testirati svoje oči. Nije dovoljno otići na sistematski pregled, već morate ići profesionalnom oftalmologu da vidi koja je vaša točna dioptrija i da pogleda u vaše oko preko svjetlosnog uređaja. Tako može vidjeti imate li astigmatizam ili možda cilindar na jednom oku.

Nakon toga kreće potraga. Odmah si smanjite količinu izbora tako što ćete odlučiti koji je vaš budžet i koji stil naočala želite. Nakon isprobavanja, trebali biste naći svoje idealne naočale. Raspitajte se o tome koji oblik naočala paše vašem obliku lica, a mi vam sugeriramo da kroz mjesec ili dva nošenja vaših naočala kupite još jedne jako, jako jeftine (po pitanju okvira) tako da imate rezervu u slučaju da se drugima nešto desi.

Pazite na svoje korekcijske naočale i čistite ih isključivo onim priborom koji je za to namijenjen jer ne samo da možete ogrebati naočale, već možete i skinuti površinsku zaštitu. Vid je jedno od najvažnijih ljudskih osjetila i veoma je bitno da vodite brigu o njemu. Naočale će pomoći da ga ispravite, te u procesu ispravljanja vidite normalno.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Motocross oprema štiti u slučaju pada
Next post Sigurno pohranjivanje podataka na tvrdom disku