Neugodna napuhanost uzrokovana plinovima

Kako spriječiti nadutost valja razmisliti o uzročnicima ove pojave

Nadutost trbuha je pojava koja je praćena osjećajem punoće u trbuhu ili zategnutosti trbuha i mnogi se pitaju kako spriječiti nadutost. Nadutost se javlja zbog povećanog stvaranja plinova u gastrointestinalnom traktu i drugih smetnji koje njime rezultiraju. Najčešći simptomi nadutosti su neugodan osjećaj, grčevi i bolovi koje prati osjećaj sitosti, a obično se povezuju s prekomjernim zadržavanjem vode u tijelu, što je pogrešno i ne bi se trebalo promatrati kao istovjetan zdravstveni problem. 

Iako je većinom povezana s nepravilnom prehranom ili intolerancijom organizma na pojedine namirnice, nadutost može biti povezana i s ozbiljnijim zdravstvenim problemima i stanjima zbog čega je se ne treba shvaćati olako.

Hrana kao najčešći uzrok nadutosti

Za odgovor na pitanje kako spriječiti nadutost, valja razmisliti o uzročnicima ove pojave. Glavni uzrok nadutosti je napunjenost gastrointestinalnog trakta zrakom koji udišemo ili plinom kojeg stvaraju bakterije u crijevima.

Kako spriječiti nadutost
Put do zdravlja ide kroz probavu. Spriječite nadutost na prirodan način.

Također, plin se može stvarati i zbog zatvora što stvara dodatnu nelagodu i bolove. Najčešće je ipak uzrokovana hranom koja pospješuje stvaranje plinova. 

Ostali uzročnici napuhanosti

Osim hrane, uzročnici nadutosti mogu biti i:

  • prejedanje ili prebrzo jedenje tijekom kojeg se guta zrak
  • povećana tjelesna težina
  • hormonalne promjene kod žena (prije ili tijekom mjesečnice, za vrijeme trudnoće)
  • refluks
  • ozbiljnija zdravstvena stanja (Chronova bolest, intolerancija na laktozu, različite vrste karcinoma, nuspojave uslijed uzimanja određenih lijekova, upale, začepljenje crijeva ili bubrega)

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti nadutost na prirodan način, a na web-stranici https://www.donat.mg/hr/kako-sprijeciti-nadutost/ također možete pronaći brojne korisne savjete.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kako biste spriječili pojavu nadutosti potrebno je pridržavati se određenih savjeta. Oni će vam pomoći da ovu pojavu spriječite ili ublažite.

Video: Kako se rešiti nadutosti u stomaku? Uzroci i rešenja.

Jedite manje porcije hrane

Osim što biste trebali jesti manje porcije, važno je da potpuno žvačete hranu. Na ovaj ćete način dopustiti probavnom sustavu da nesmetano preradi hranu te nećete unositi dodatan zrak u crijeva.

Čitajte i sljedeći članak: Naočala za računalo smanjuju zamor očiju od ekrana

Ljudske oči nisu prilagođene za dugo gledanje u digitalni zaslon. Naočala za računalo odlično su rješenje ovog problema.

Izbjegavajte gazirane napitke

Posebno izbjegavajte one koji sadrže ugljikov dioksid koji se oslobađa iz tekućine te tako stvara dodatan plin u crijevima. A također izbjegavajte i one koji sadrže i velike količine šećera i umjetnih sladila koji uzrokuju zadržavanje vode u tijelu i usporavanje probave.

Izbjegavajte žvakanje žvakaćih guma

Pri žvakanju se također unosi dodatan zrak u organizam što može utjecati na ponjavu nadutosti.

Izbjegavajte namirnice koje izazivaju plinove

Postoje brojne namirnice koje izazivaju plinove. Neke od njih su grah, leća, brokula, prokulice, kupus itd.

Smanjite unos soli

Sol pospješuje zadržavanje suvišne vode u tijelu i dovodi do nadutosti trbuha i oticanja drugih dijelova tijela.

Alkalizirajući učinak zeolita može uravnotežiti tjelesni pH, pridonoseći optimalnoj funkciji crijeva. Smanjenjem nadutosti, plinova i drugih probavnih tegoba, zeolit ​​može značajno poboljšati probavno zdravlje i udobnost.

Postovi iz iste kategorije:

Novi branik za auto Previous post Automobilski branik ima veoma važnu ulogu
Next post Od potkošulje do nezaobilaznog odjevnog predmeta