Borderline poremećaj ličnosti i druge mentalne bolesti

Granični poremećaj ličnosti ili borderline predstavlja veoma opasnu mentalnu bolest današnjice i glavni problem je što se vrlo teško otkriva kod ljudi. Također, osobe s ovim poremećaj nerijetko su nepoželjne u društvu, zbog naglih promjena raspoloženja i ne razlikovanja emocija, što ih može dovesti i do stanja depresije i mogućnosti nanošenja zla sebi. 

Zbog svega navedenog, ovaj poremećaj se sve više eksponira u javnosti i nastoje se ohrabriti mladi koji pate od njega da potraže pomoć. Bez pomoći stanje se može samo pogoršavati, a kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas sa simptomima i načinima liječenja.

Granični poremećaj ličnosti ili borderline
Granični poremećaj ličnosti ili borderline predstavlja veoma opasnu mentalnu bolest današnjice i glavni problem je što se vrlo teško otkriva kod ljudi.

Što je borderline?

Engleski naziv borderline poremećaj osobnosti danas je sve popularniji i na Balkanu, a razlog tome je sve češće širenje ove mentalne bolesti kod mladih. Ovaj poremećaj karakterizira:

  • nerazlikovanje emocija i nemogućnost njihove kontrole
  • nagle promjene raspoloženja
  • česte promjene razmišljanja o drugim ljudima
  • nestabilna slika sebe

Ovaj poremećaj teško se može generalizirati, kao i sve druge mentalne bolesti. Zbog toga je veoma važno dobro promatrati osobu kako bi se moglo primijetiti da nešto nije uredu. 

Uzrok poremećaja ličnosti

Borderline personality disorder najčešće svoje korijene vuče iz mladosti i to kod više od 90% ispitanika. Neke od stvari koje mogu prouzročiti razvijanje ovog simptoma su nasilje u obitelji ili direktno verbalno, seksualno ili fizičko nasilje prema oboljelog. To ostavlja ogromne posljedice na djetetu, a ujedno je i glavni okidač za razvijanje ovog poremećaja. 

Poremećaj se može razviti odmah kod djece, no najčešće na površinu ispliva tek nakon puberteta, kada se razvije ličnost djeteta. Problem kod toga je što se ne može liječiti od samog početka, jer ga djeca vješto skrivaju i teško je primijetiti problem.

Liječenje mentalnih poteškoća

Postoje razni mentalni poremećaji koji zahtijevaju mukotrpno liječenje kod psihologa. Osim borderline poremećaja, tu su i depresija, bipolarni poremećaj i slični. Budući da za mentalne probleme prvo treba odrediti uzrok, koji je kod svake osobe drugačiji, ne postoji univerzalna metoda liječenja. Pohanje terapija kod psihijatra je ključ ka ozdravljenju, ali najbitnije da prihvatiti problem i potruditi se riješiti ga.

Čitajte i sljedeći članak: Granulom je bolest zuba koja može imati ozbiljne posljedice

Mnogi zanemaruju posljedice koje granulom ima za ljudsko zdravlje, a koje nisu uvijek bezazlene. Granulom je kod nekih pacijenata bio povezan sa stvaranjem upalnih komplikacija drugih tjelesnih organa

Ono što morate imati na umu je da su mentalni problemi često mukotrpna i dugotrajna borba te da je za njihovo rješavanje potrebno dosta vremena. Glavna stvar je krenuti u liječenje već kod prvih simptoma, jer svaka bolest s odgađanjem liječenja napreduje i njeno rješavanje postaje sve teže. Potražite osobu kojoj možete povjeriti sve svoje problema i neka vam ona bude podrška u liječenju!

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Oksfordice kao klasik u ženskom ormaru
Next post Dašak luksuza u vlastitom domu upotrebom lustera