Anksioznost kao sve češći problem

Stanje anksioznosti

Život u vrlo dinamičnom i brzom vremenu u kojem se od svih očekuje puno bilo da se radi o poslovnom ili obiteljskom životu znači suočavati se s jednim od vrlo rasprostranjenih problema, a to je anksioznost. To je psihičko stanje koje se manifestira kroz izrazitu nelagodu, napetost, zabrinutost, a ponekada i paniku, a razlog svim tim pojavama vrlo je često nepoznat. 

Jedna od karakteristika anksioznosti i zapravo temelj za njezino dijagnosticiranje svakako je strah od događanja nečega nepredviđenog i nečega strašnog pa takve misli naprosto paraliziraju osobu i u  njezinom tijelu uzrokuju različite reakcije. Upravo se zbog svih navedenih simptoma još naziva i stanjem povećane budnosti tijela, odnosno tijelo je uvijek u pripremi i borbi za bijeg od navedene situacije ili nepoželjnih misli.

Kako izgleda anksioznost

Unatoč tome što je anksioznost danas vrlo rasprostranjena, brojni su oni koji je doživljavaju, a nisu svjesni da je doživljavaju upravo zbog toga. U stručnoj literaturi postoje točno određene skupine simptoma koja su karakterističneza anksioznost, a to su:

  • Kognitivni simptomi (zabrinutost, zastrašujuće i apokaliptične misli, problemi s koncentracijom)
  • Emocionalni simptomi (nemir, neizvjesnost, nervoza, napetost, strah od gubitka kontrole, razdražljivost)
  • Bihevioralni simptomi (izbjegavanje situacija koje je posljednji put uzrokovala anksioznost, sramežljivost, nesigurnost, asocijalnost, pasivnost)
  • Tjelesni simptomi (hiperventiliranje, povišeni krvni tlak, lupanje srca, bljedilo kože, grčevi ili drhtanje mišića, bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev)

Potražite pomoć stručnjaka

Iako se u posljednje vrijeme potiče ljude da potraže stručnu pomoć kada su u pitanju psihičke bolesti ili psihička stanja poput depresije i anksioznosti, Danas ipak i dalje postoji dio ljudi koji zaziru od traženja pomoći. Stručnjaci navode kako su stanja anksioznosti zapravo sastavni dio života svih, no ukoliko ona potraje te osoba uvidi da uvelike utječe na kvalitetu njezinog života, kao i socijalizaciju, preporuka je svakako obratiti se stručnjaku. 

Stručnjaci navode kako su stanja anksioznosti zapravo sastavni dio života svih.

Kako anksioznost ne bi prerasla u anksiozni poremećaj ili drugu psihičku bolest, kao što je depresija, vrlo je važno na vrijeme potražiti pomoć stručnjaka. 

Razgovor rješava sve

Kad govorimo o anksioznosti, ona pripada spektru lakših psihičkih poremećaja i smetnji koje je moguće riješiti bez farmakološke terapije. Kako bi se stvarno i izliječila bez farmakološke terapije, vrlo je važno otkriti ju u njenom najranijem stadiju i krenuti s liječenjem. 

Najbolje rješenje anksioznosti je razgovor kod psihoterapeuta.
Anksioznost vrlo je važno otkriti u njenom najranijem stadiju i krenuti s liječenjem. Najbolje rješenje kod liječenja pokazao se psihoterapijski pristup, odnosno razgovor kod psihoterapeuta.

Za sada se kao najbolje rješenje od liječenje pokazao psihoterapijski pristup, odnosno odlazak pacijenata koji se bore s ovim problemom na razgovore kod psihoterapeuta.

Postovi iz iste kategorije:

Jeftinije grijanje uz toplinsku pumpu combi Previous post Jeftinije grijanje uz Yutaki S combi
Next post SSL certifikat je važan dodatak web trgovinama