Granulom je bolest zuba koja može imati ozbiljne posljedice

Granulom ili cista na zubu je vrlo ozbiljna i neugodna zubna bolest koja najčešće nastaje kao posljedica neliječenja karijesa. Mnogi ljudi nisu svjesni kako lako nastaje granulom i da je kod nekih on već u nastajanju, osobito ako osjećaju bolne senzacije prilikom ispijanja hladnih ili toplih pića ili ih usred noći probudi kratka neugodna bol koja prolazi sama od sebe.

Što je zapravo granulom? 

Riječ je o maloj gnojnoj cisti koja nastaje radi upale tkiva u korijenu zuba. Upala će se pojaviti kada bakterije koje se nalaze u ustima uspiju proći kroz caklinu zuba koja je oštećena karijesom. Granulom se ne može lako uočiti prilikom rasta i obično ga se može vidjeti tek kada je cista narasla i napunila se gnojem.

Granulom ili cista na zubu je vrlo ozbiljna i neugodna zubna bolest koja najčešće nastaje kao posljedica neliječenja karijesa.

Velika većina granuloma nastala je kao posljedica nemara u higijeni zuba, ali postoji još nekoliko načina njegovog nastanka: 

  • razne ozljede zubnog tkiva, 
  • bolesti zubnog mesa 
  • ili upotrebe nedovoljno steriliziranih dentalnih instrumenata. 

Koji su simptomi granuloma? 

Na samom početku se javlja crvena i bolna oteklina koja sprječava osobu da jede jer prouzročuje bol pri svakom zagrizu. Nakon prvotne pojave boli daljnji tijek razvoja granuloma prouzročit će:

  • povišenje tjelesne temperature 
  • jačanje boli koja iziskuje korištenje lijekova protiv bolova jer se bol nerijetko širi na glavu. 

Izliječite granulom na vrijeme 

Mnogi zanemaruju posljedice koje granulom ima za ljudsko zdravlje, a koje nisu uvijek bezazlene. Granulom je kod nekih pacijenata bio povezan sa stvaranjem upalnih komplikacija drugih tjelesnih organa, kao što su primjerice upala sinusa, bubregom pa čak i problemi sa srcem. Neliječeni granulom ozbiljne vrste može dovesti i do trovanja krvi, što je životno ugrožavajuće stanje.

Kako bi spriječili pojavu granuloma važno je redovito posjećivati svog stomatologa i imati dobru i redovnu oralnu higijenu. U slučaju da je ipak došlo do njegove pojave morate što prije posjetiti svog stomatologa koji će započeti s liječenjem. Liječenje granuloma započinje antibioticima, ali ponekad je potrebno i kirurško liječenje. 

Antibiotici se stavljaju direktno u šupljinu zuba gdje djeluju na bakterije koje su prouzročile nastanak granuloma i obično su vrlo uspješni u tome. Ova metoda je vrlo uspješna jer se bakterije napadaju direktno i dugotrajno pa se obično ne dogodi povratak infekcije. 

Ponekad terapija antibioticima nije uspješna pa se mora pribjeći kirurškoj metodi liječenja u kojoj se pokušava odstraniti problematični dio no često dolazi do uklanjanja cijelog zuba. Ovaj postupak nije jako neugodan jer se radi pod lokalnom anestezijom, ali može trajati i do sat vremena. 

Postovi iz iste kategorije:

Paleta sjenila Revolution Previous post Paleta sjenila kao neizostavan dio make up torbice
Next post Odlučite se za registraciju globalne ili nacionalne domene