Besplatne i naplatne Carnet domene

Možda ste već više puta čuli za Carnet domene, ali niste bili sigurni o čemu je točno riječ. To je zapravo hrvatska nacionalna domena. Zemlje imaju svoju nacionalnu domenu koja je lako prepoznatljiva po oznaci zemlje. Zato, kad vidite ekstenziju .hr, odmah znate da je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni, kad vidite ekstenziju .si, znate da je riječ o slovenskoj.

A mnogi ih nazivaju i Carnet domenama jer jer organizacija Carnet zadužena za njihovo upravljanje. Dostupne su u dvije varijante, a u nastavku saznajte što vam svaka od njih nudi te se odlučite za onu odgovarajuću.

Dijelovi domene

Svaka domena na internetu pa tako i Carnet domena sastoji se od dva dijela:

  • Naziva 
  • Ekstenzije

Između njih nalazi se točka. Želite li otvoriti neku web stranicu, u svoj web preglednik morat ćete upisati i naziv i ekstenziju, odvojene točkom. Naziv je uglavnom proizvoljan, no u određenim slučajevima postoje neka pravila kojih se treba pridržavati. 

Možda ste već više puta čuli za Carnet domene, ali niste bili sigurni o čemu je točno riječ. To je zapravo hrvatska nacionalna domena.

Ekstenzija se razlikuje i najviše danas ima onih globalnih, kao što je primjerice .com. Vidite li neku kraticu neke zemlje, odmah možete znati da se radi o nacionalnoj domeni. Kada je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni, možete se odlučiti za besplatnu i naplatnu verziju.

Besplatna hrvatska nacionalna domena

Odlučite li se za besplatnu hrvatsku nacionalnu domenu, morat ćete biti spremni na određene kompromise koji se tiču odabira naziva. Naime, on ne možete biti potpuno proizvoljan, već mora na neki način ukazivati na vašu tvrtku i slično, primjerice mora sadržavati dio naziva ili vaše ime i prezime i slične kombinacije.

Osim toga, možete registrirati samo jednu besplatnu Carnet domenu pa to nikako neće odgovarati onima koji trebaju više njih. Zbog svega toga, mnogima ova varijanta nije zadovoljavajuća.

Naplatna Carnet domena

Naplatna Carnet domena je zapravo vrlo slična klasičnim globalnim domenama, odnosno od njih se razlikuje samo po .hr ekstenziji. Sam naziv je proizvoljan i nema nekih stvari koje morate zadovoljiti pri odabiru tog naziva. Naravno, uvjet je isti kao i za registraciju bilo koje druge domene, a to je da su naziv i ekstenzija slobodni jer ne mogu postojati dvije i više potpuno istih domena. 

U odnosu na besplatnu varijantu, moguće je registrirati koliko god želite naplatnih Carnet domena tako da je to još jedna od velikih prednosti zbog koje se mnogi odlučuju upravo za nju.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Dašak luksuza u vlastitom domu upotrebom lustera
Next post Ženske majice su osnovni komad odjeće