Odlučite se za registraciju globalne ili nacionalne domene

Kada napravite svoje web stranice, vjerojatno ćete ih htjeti postaviti na internet da ih svi mogu vidjeti. Kao prvo, trebat će vam usluga web hostinga, odnosno smještaja web stranica na neki server. Za to se možete odlučiti za razne tvrtke, domaće ili strane, a također imate mogućnost i odabira različitih vrsta ili paketa.

Registracija domene na internetu može se obaviti putem raznih tvrtki koje nude takve usluge.

Osim toga, bit će vam potrebna i usluga registracija domene, putem koje ćete određenu domenu povezati sa svojim web stranicama. Za ovo se također možete odlučiti za više različitih tvrtki, a u nastavku donosimo više o tome kakve sve izbore imate. 

Slodobna domena kao uvjet za registraciju

Registracija domene na internetu može se obaviti putem raznih tvrtki koje nude takve usluge. Da bi ona bila uspješna, prvi korak koji morate proći je provjera domene, odnosno mora se provjeriti je li ona slobodna ili nije. Ovdje se provjeravaju njezina dva dijela:

  • Naziv
  • Ekstenzija

U većini slučajeva naziv je proizvoljan, a ekstenziju također možete birati, a ona ovisi o vrsti domene. Važno je napomenuti da domena koju želite registrirati mora biti slobodna, odnosno da nitko prije vas nije registrirao potpuni isti naziv i ekstenziju.

Pročitajte sljedeći članak: SSL certifikat je važan dodatak web trgovinama

SSL certifikat omogućuje sigurnu komunikaciju između vas kao korisnika i servera na kojem se nalaze vaše web stranice. Komunikacija koja se odvija između vas i servera je tako kriptirana kako potencijalni haker ne bi mogao dešifrirati tu komunikaciju.

Popularnost globalnih domena

Na internetu danas najviše ima domena s .com ekstenzijom. Riječ je o globalnim domenama i brojni nazivi koji imaju tu ekstenziju su zbog toga zauzeti. Ako ne možete napraviti registraciju internetske domene zato što nije slobodna, pokušajte promijeniti ekstenziju i ostaviti željeni naziv. Danas se možete odlučiti za brojne ekstenzije koje su se pojavili prije nekoliko godina zbog velike popularnosti i zauzetosti onih s .com ekstenzijom.

Možete se koristiti uslugama brojnih domaćih i stranih tvrtki i cijeli proces ćete vrlo brzo i jednostavno obaviti putem interneta.

Bolji izbor za hrvatski internetski prostor

Ako se planirate predstaviti isključivo na hrvatskom internetskom prostoru, onda je najbolja opcija registracija nacionalne domene, odnosno one s ekstenzijom .hr. Ako je riječ o nekim poslovnim web stranicama, to će kasnije imati brojne pozitivne strane.

Primjerice, vaše web stranice će biti relevantnije na pretraživačima za ključne riječi koje pretražuje netko iz Hrvatske, a to je upravo ono čemu biste trebali težiti, odnosno privući što više posjetitelja. Registracija domene je vrlo važna usluga pa biste joj svakako trebali pristupiti s puno pažnje. Izbora je mnogo, a svakako dobro razmislite prije nego se odlučite za konačno rješenje.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Granulom je bolest zuba koja može imati ozbiljne posljedice
Next post Sigurnosni aspekti rasvjete