Internet domena predstavlja web stranicu

U 2020. godini cijeli svijet je povezan na internetu i internet je postao glavna baza informacija. Gotovo da ne postoji osoba koja svakodnevno na njemu ne pregledava neke informacije, od broja telefona i adrese nekog objekta, pa sve do navigacije ili gledanja videa. Veoma je važno da ste prisutni na internetu, kako privatno, tako i poslovno. Internet domena je prvi korak ka stvaranju web stranice, jer je ona njena adresa. Bez domene internet stranica ne može biti dostupna korisnicima. Što je domena? Kako odabrati prikladan naziv domene? Gdje se domena može kupiti? – Odgovore na ova i mnoga druga pitanja potražite u nastavku!

Internet domena je adresa web stranice

Dvije osnovne stvari koje su vam potrebne da bi vaša web stranica bila online su internet domena i web hosting. Domena je link preko kojeg će korisnici dolaziti na web stranicu, a web hosting je server na kojem se nalazi vaša web stranica. Obe stvari su ključne i neophodne da bi stranica postojala. 

Svaka domena na internetu je unikatna, a sastoji se od glavnog dijela i ekstenzije. Najpopularnije ekstenzije domena su .com, .nez, .org i nacionalne domene poput .hr za Hrvatsku. Glavni dio birate sami i on može biti koji god odaberete, dok ekstenzije birate iz ponude. Uvijek nastojte odabrati ili nacionalnu domenu ili domene .com i .net, jer su one najpopularnije i najlakše će ih korisnici zapamtiti. 

Domena je ime web stranice

Domena predstavlja ime web stranice i korisnici će stranicu pamtiti po njoj. Logo i naziv se formiraju upravo prema domeni, stoga si uzmite dovoljno vremena i smislite kvalitetno ime. Možete se odlučiti na dvije varijante, a to je brendiranje domene ili korištenje ključnih riječi. Uvijek planirajte što kraću domenu, jer će korisnicima biti lakše zapamtiti je i upisati je ako se odluče na ponovnu posjetu.

Provjera i registracija domena

Provjera domene je ključna prije kupnje, jer će vam dati informacije o tome koje ekstenzije su slobodne za određeni naziv. Ako ste smislili kvalitetnu domenu i razmišljate je registrirati, prvo se morate uvjeriti da je ona slobodna. U slučaju da nije, možete odabrati neku drugu ekstenziju za taj naziv ili smisliti novo ime. Kada pronađete domenu koju želite registrirati i koja je slobodna, jednostavno uplatite protuvrijednost putem kartice ili bankovnog transfera i postat ćete vlasnik domene na godinu dana. Domena se ne kupuje, nego registrira, a nakon registracije možete je produljivati koliko god želite. Jedan od najpopularnijih registra je domenca.com, gdje možete registrirati sve ekstenzije.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Registracija domena za web stranicu
Next post Motocross oprema štiti u slučaju pada