Registracija domene i kreiranje web stranice

U današnje vrijeme kada su gotovo svi ljudi dostupni na internetu i redovno ga koriste za pronalazak informacija, neophodno je imati web stranicu. bilo da se radi o web stranici poslovanja ili o privatnom blogu, web stranica je obavezna. Prva stvar koja vam je potrebna da vi ona bila online je registracija domene i kupnja web hostinga. Kroz ova proces upoznati ćemo vas s cijelim procesom kreiranja stranice na internetu.

Registracija domene
Sama registracija domene nije pretjerano zahtjevna, no problem se javlja prilikom odabira kvalitetne domene.

Što su internet domena i web hosting?

Dva glavna pojma koja morate poznavati prilikom kreiranja web stranice su internet domena i web hosting. Domena predstavlja vezu (link) preko koje korisnik pristupa hostingu, a hosting je server koji mu šalje podatke s vaše web stranice i onda ju njegov internet preglednik stvara. Kako bi stranica bila dostupna online, neophodno je da imate povezane ove dvije stvari.

Ekstenzije domena

Registracija domene se može izvršiti samo ako je domena slobodno, jer su one u potpunosti unikatne. Za razliku od web hostinga nemaju nikakve tehničke specifikacije, tj. ne utječu na brzinu stranice ili količinu podataka koju možete imati na njoj. to su sve zadatci web hostinga, dok su domene isključivo adrese stranica. 

Kako je internet postajao sve popularniji, sve je više domena bilo registrirano i zbog toga danas razlikujemo razne ekstenzije. Od nacionalnih ekstenzija za svaku državu sve do nekih novih globalnih ekstenzija.

Odabir i provjera domene

Sama registracija domene nije pretjerano zahtjevna, no problem se javlja prilikom odabira kvalitetne domene. Budući da domena predstavlja svojevrsno ime web stranice, ona se ne mijenja i zato nemojte žuriti prilikom odabira. Imajte na umu da smislite što kraće i jednostavnije ime, kako bi vas posjetitelji lakše zapamtili i ponovno se vratili na stranicu.

Provjera domena prikazati će vam koje su ekstenzije slobodne za određeni naziv i onda možete odlučiti birati drugu domenu ili se odlučiti za neku drugu ekstenziju. Nastojite uvijek birati .com domenu ili nacionalnu ekstenziju, kako bi stranica izgledala pouzdano.

Registracija domene u nekoliko koraka

Registrirajte domenu na www.domovanje.com i ostvarite razne druge pogodnosti:

  • napredno sučelje za podešavanje domene
  • besplatni DNS i mogućnost preusmjeravanja
  • kvalitetu i iskustvo
  • pomoć prilikom podešavanja domene

Čitajte i sljedeći članak: Besplatne i naplatne Carnet domene

Možda ste već više puta čuli za Carnet domene, ali niste bili sigurni o čemu je točno riječ. To je zapravo hrvatska nacionalna domena. Zemlje imaju svoju nacionalnu domenu koja je lako prepoznatljiva po oznaci zemlje.

Proces registracije

Jednostavno posjetite njihovu web stranicu i odaberite domenu koju želite registrirati. Nakon provjere domene i uvjeravanja da je slobodna, registracija domene je veoma jednostavno. Dodajte je u košaricu, odaberite period registracije i izvršite uplatu. Nakon uplate domena će u svega nekoliko trenutaka biti dostupna i možete je povezati sa hostingom te pokrenuti web stranicu.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Brzo i učinkovito do izgubljenih podatka sa SSD diska
Dječji koferi Trunki Next post Dječji koferi za putovanje