Provjera registracije domene otkriva njenu dostupnost

Prva i najvažnija stvar prije kreiranja web stranice je odabir njenog naziva, tj. domene. Iako se na prvi pogled ovo čini kao lagan izazov, u stvarnosti je to nešto teže, jer je svaka unikatna i morate pronaći onu koja već nije registrirana. Kako bi vam olakšali taj proces traženja, razni registri domena na svojoj web stranici imaju alat provjera registracije domene, putem kojeg ćete za određeni naziv s jednim klikom dobiti informacije o svim ekstenzijama te saznati gdje je određeni naziv dostupan, a gdje je već zauzet.

Kroz ovaj tekst ćemo vas detaljnije upoznati s izradom web stranica i svim pojmovima koji se vežu uz internet stranice. Također, dati ćemo vam nekoliko savjeta vezano uz odabir kvalitetne domene, stoga nastavite sa čitanjem!

Razni registri domena na svojoj web stranici imaju alat provjera registracije domene, putem kojeg ćete za određeni naziv s jednim klikom dobiti informacije o svim ekstenzijama

Što su domena, web hosting i SSL certifikat?

Tri najbitnije stvari koje morate imati da bi vaša web stranica bila dostupna na internetu i sigurna za posjetitelje su:

  • internet domena
  • hosting web stranice
  • SSL certifikat

Kako bi vam najjednostavnije pojasnili što je svaka od ovih stvari, koristiti ćemo se metaforom i poistovjetiti internet domenu s adresom vaše kuće (koja je web hosting), a SSL certifikat s bravom koja onemogućava neželjenim posjetiteljima da gledaju što se događa u vašoj kući.

U prijevodu, internet domena je adresa web stranice, link preko kojeg korisnici pristupaju serveru na kojem se nalaze podatci web stranice (web hostingu). Svaka domena je unikatna i prilikom traženja slobodne će vam pomoći provjera registracije, ona nema nikakva tehnička svojstva i razlikuju se samo po nazivu. SSL certifikat služi za kriptiranje podataka koji se upisuju na stranici i tako onemogućava da podatci kreditnih kartica ili poruka koje se upisuju na stranici stignu u krive ruke.

Odabir domene za web stranicu

Prilikom odabira morate imati na umu da je domena ujedno i naziv web stranice, stoga nemojte žuriti i dajte si truda da pronađete savršenu domenu. Ona može biti:

  • naziv firme 
  • opis usluga ili informacija koje se mogu pronaći na stranici
  • potpuno nevezana uz stranicu

Najbolje je birati naziv firme, ali ako radite informativnu stranicu, tada možete birati i domenu naziva najbolji mobiteli. Nevezane domene uz web stranicu biraju se isključivo ako su kratke i ako se mogu dobro brendirati, a što je domena kraća to je lakše njeno usmeno dijeljenje između ljudi.

Kako registrirati domenu?

Nakon što ste putem alata provjera registracije odabrali slobodni naziv domene koji želite zakupiti, potrebno je dodati ga u košaricu i izvršiti uplatu. Nakon što registrirate domenu, potrebno ju je povezati s web hostingom i možete započeti kreiranje web stranice.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Naočala za računalo smanjuju zamor očiju od ekrana
Next post Oksfordice kao klasik u ženskom ormaru