Probiotici su osnova za pravilan rad probave

Probiotici u kapsulama

Znaš li da se danas sve više i više istražuje povezanost našeg zdravlja s našom probavom? Iako se prije mislilo da probava može prouzročiti samo tegobe koje se vežu uz crijeva ili želudac, danas se vjeruje kako probiotici (mikroorganizmi) u našim crijevima diktiraju puno više.

Probiotici u kapsulama
Probiotici u kapsulama su najjednostavniji način konzumacije

Simptomi nedostatka probiotika

Niz simptoma može ukazati na nepravilan rad probavnog sustava i nedostatak probiotika, a ovo su neki od njih:

  • Nedostatak energije
  • Razvijanje infekcija
  • Alergije koje dosad niste imali
  • Naglo se debljate i mršavite

Lako je moguće da su upravo vaša crijeva kriva za sve ove stvari, tj. da probiotici u crijevima nisu u dovoljnom broju. Znate li da mi nosimo oko 1,5 kilograma bakterija na nama? One se nalaze na apsolutno svakom organu kojeg imamo i tamo moraju biti. Neke su dobre, neke su loše, a najbitnije je da žive u balansu i da su dobre bakterije pobjednici u svakoj situaciji. Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u našim crijevima.

Kako nastaje disbalans?

Do disbalansa mikroorganizama u našim crijevima dolazi radi loših životnih navika. To mogu biti:

  • Loša prehrana
  • manjak vježbanja
  • neuravnoteženi hormoni
  • a ponekad i kombinacija navedenog

Ako ste netko tko ima više loših bakterija nego dobrih, tu nastaje problem i za vaš organizam i za vaš imunitet!

Pročitajte i članak: Papaline za pse kao odlična grickalica

Psi su danas jedan od najčešćih kućnih ljubimaca. Bez obzira koje su pasmine, morate se brinuti za njihovu prehranu. Iako je pas svejed, primarna hrana mu je meso. Kako bi vaš pas imao kvalitetan i zdrav život, potrebno je da ima pravilno uravnotežene i hranjive obroke.

Održavanje probavnog trakta zdravom hranom

Crijevna flora mora biti održana i naš moderan način života baš ju ne poštuje previše! Tada je potrebno konzumirati probiotičku hranu ili se mogu konzumirati probiotici u kapsulama. Oni su izuzetno bitni za nas. 

Očuvajte zdravlje probave uz probiotike

Radi se o jogurtu, avokadu, kefiru, rotkvicama i većini fermentirane hrane kao zelje ili repa. Ipak, ako ste vegan ili ako niste sigurni da unosite dovoljno dobrih bakterija, preporučuje se da konzumirate probiotik u kapsulama.

Kako se probiotici konzumiraju?

Kod nekih se rezultati očituju u par dana, a nekima je potrebno par mjeseci. Ovo najviše ovisi o tome koliko je vaša crijevna flora uništena. Osjećat ćete manje nadutosti (pročitajte i članak kako spriječiti nadutost), više energije, smanjit će se vaši problemi s dermatitisom.

Kada koristiti probiotike? – Prof. dr Miodrag Krstić

Probiotici se također sugeriraju onima koji konzumiraju antibiotike. Ako imate imunološke probleme ili stalno konzumirate neke tablete, dobro je održavati zdravlje crijeva jer ih takvi tretmani svakako nadražuju. 

Probiotici u kapsulama su najjednostavniji način konzumacije, a posebno se preporučuju u prijelaznim godišnjim dobima, dakle jesen i proljeće. Morate i poštovati informacije na pakiranju tako da ne uzmete previše ili pak premalo. Konzultirajte se s liječnikom i nemojte na svoju odgovornost stalno mijenjati tretman koji uzimate.

Mnogi ljudi danas traže razne alternativne pripravke koji će blagotvorno djelovati na njihov organizam. Razlog za to je što se mogu pronaći brojni biljni pripravci koji mogu imati isti ili čak i bolji učinak od raznih tableta koje dugoročno mogu imati i loš učinak na organizam. Čitajte više … Čaj od konoplje je odličan antioksidans.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Košnja trave je neophodna za lijep travnjak
Next post Pripazite pri kupnji unutarnje rasvjete