Ljetne gume su optimalno rješenje za visoke temperature

Neki dijelovi vozila su prevažni da se o njima ne bi vodila briga i poštivala nepisana pravila svih vozača, a auto gume su pri vrhu tog popisa. „Guma glavu čuva“ nije samo isprazna fraza jer kvalitetna guma je najbolji suputnik svakog vozača. Pruža mu osjećaj sigurnosti i omogućuje ugodniju vožnju i putovanje. Kroz tekst ćemo se fokusirati na ljetne gume.

Ljetne gume
Ljetne se gume u pravilu voze i u proljeće i jesen jer su tvrđe i lakše prianjaju uz podlogu.

O ljetnim gumama

Naziv ljetne gume govori da je riječ o gumama koje nisu namijenjene za ozbiljne zimske uvjete, ali u nekim se krajevima koriste i čitavu godinu. Ako živite u toplijim krajevima, bez snijega i niskih minusa vaš najjednostavniji izbor je kupnja kvalitetnih ljetnih guma. One su napravljene kompaktnije i rigidnije kako bi mogle podnijeti visoke ljetne temperature, ali na temperaturama ispod sedam stupnjeva gube optimalnost i otežavaju kontrolu nad vozilom.

Ljetne se gume u pravilu voze i u proljeće i jesen jer su tvrđe i lakše prianjaju uz podlogu. Mekše gume se previše troše u takvim uvjetima i ne pružaju optimalan grip gume s cestom pa stoga zimske gume nisu dobar izbor za to vrijeme. Isto vrijedi i obrnuto: 

  • ljetne gume gube elastičnost kod niskih temperatura
  • smanjuje se moć prianjanja za podlogu tj. cestu

Kada i zašto staviti ljetne gume?

Kad nastupi toplije vrijeme vozači se često pitaju kada zamijeniti zimske gume ljetnima i što nalaže zakon. Zimske gume nisu obavezne od sredine travnja, ali zakon vam ne nalaže da od tog datuma prijeđete na ljetne. Stoga prijelaz na ljetne gume ovisi o vama samima, ali ne smije biti previše prolongiran.

Mnogi vozači ostavljaju zimske gume i tijekom ljeta te ih tako voze cijelu godinu jer smatraju da su kvalitetnije i jer im to zakon ne zabranjuje. Moramo napomenuti da je taj pristup potpuno pogrešan jer zimske se gume ne mogu jednako dobro ponašati i u zimskim i u ljetnim uvjetima iako stvarno jesu kvalitetnije. Ljetne gume postoje s razlogom. One su tvrđe i čvršće te time osiguravaju bolje uvjete tijekom vožnje i višu razinu sigurnosti na višim temperaturama. 

Kupnja ljetnih guma

Dakle, iako zakonski ne morate staviti ljetne gume pokažite odgovornost za sebe i druge na cesti i promijenite ih kad zatopli, ali nikako ne prije 15.travnja. 

Na tržištu se nalazi velik broj proizvođača ljetnih guma, različitih cijena i profila, pa biranje ljetnih guma ne bi trebalo biti jako zahtjevno. Najlakši način kupnje je putem Internet trgovine gdje možete birati ljetne gume po proizvođaču, profilu, možete usporediti cijene i performanse, a jedna od fantastičnih usluga takvih online trgovina gumama je i dostava na kućnu adresu. Ako niste sigurni u svoj odabir obratite se njihovoj korisničkoj podršci koja će vam pružiti sve potrebne informacije.

Sigurni i kvalitetni Specialized bicikli

Sigurni i kvalitetni Specialized bicikli

Dolaskom lijepog i toplog vremena velik je broj onih koji se odlučuju na kupnju bicikla i bavljenje bicikliranjem kao korisnom tjelesnom aktivnošću. Ukoliko ste i vi u ovoj skupini, a niste sigurni koja marka bicikala je idealna za vas, tada preporuke svakako idu Specialized biciklima.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post SSL certifikati pružaju sigurnost posjetiteljima web stranice
Next post Povijest i razvoj kratkih majica