Kvalitetne auto gume za veću sigurnost u vožnji

Auto gume spadaju u vanjsku opremu automobila. Možemo ih izravno povezati uz sigurnost u vožnji, kako za vozače i njegove putnike, tako i za sve ostale sudionike u prometu. Nažalost, mnogi vozači to zanemaruju i ne mijenjaju gume na vrijeme, nego tek kada one budu potpuno istrošene. 

Ponuda na tržištu danas je veća nego prije i auto gume se mogu naći u velikom rasponu cijena, od onih najjeftinijih pa sve do onih vrlo skupih modela. No, činjenica je da su i one najjeftinije nove gume bolje od starih, istrošenih guma, bez obzira na njihovu prvotnu kvalitetu.

Kako prepoznati istrošene gume

Istrošene gume za auto mogu se prepoznati vizualno, ali i po samom osjećaju u vožnji. Vizualno ćete vidjeti da su vrlo glatke i da više gotovo da i nemaju onih udubina kakve imaju one nove. Vjerojatno nije potrebno posebno naglašavati da takve auto gume jednostavno ne drže cestu toliko dobro, a najveći problem je pri lošem vremenu. Tada one produžuju put kočenja i za nekoliko desetaka metara, što ponekad može biti itekako bitno kako ne biste sudjelovali u sudaru ili ozlijedili nekog pješaka.

S druge strane, vožnja na istrošenim gumama može se primijetiti i tijekom vožnje, što može biti dosta opasno. Moguće je da ćete osjetiti proklizavanje, posebno u zavojima ako vozite nešto brže. Osim toga, pri vožnji po kiši ili po snijegu, nakon što pritisnete kočnicu, automobil će se još i dalje nekoliko metara nastaviti nekontrolirano kretati. U tom slučaju, svakako što prije nabavite nove gume za auto, kao što su primjerice Sava gume iz Sarajeva.

Oznake na auto gumama

Ono po čemu su auto gume karakterstične su oznake na njima. Ima ih nekoliko i prema njima možete puno toga saznati. Primjerice, oznaka je 225/55 R 17 91 Y. A evo i što te oznake znače:

  1. Prvi dio (225) predstavlja širinu gazeće površine i on se označava u milimetrima.
  2. Drugi dio (55) predstavlja odnos širine gazeće površine i visine bočne stranice. On se prikazuje  u postotcima.
  3. Treći dio je slovo (R) i on predstavlja radijalnu konstrukciju.
  4. Čevrti dio (17) predstavlja promjer gume i on je u colima
  5. Peti dio (91) predstavlja indeks nosivosti, tj. pokazuje koje je najveće opterećenje gume. Ukupno postoji 80 takvih indeksa nosivosti, a raspon brojeva je od 50, što označava 190 kg, do 129, što označava 1850 kilograma.
  6. Šesti dio (V) predstavlja indeks brzine, odnosno maksimalnu brzinu koju gume mogu izdržati pri najvećem opterećenju. Svako od slova predstavlja određenu brzinu, a u ovom primjeru V predstavlja brzinu od 240 kilometara na sat.

Podatke o tome koje gume odgovaraju vašem automobilu potražite u knjižici vašeg vozila ili potražite na internetskim stranicama proizvođača vašeg auta.

Pripazite na starost pri kupnji auto guma

Kada kupujete auto gume, primjerice Sava gume, osim što morate pazite da kupite odgovarajući model, svakako pripazite i na njihovu starost. Naime, prilikom kupnje je dobro kupiti gume za auto što je moguće mlađe. Mnoge trgovine često nude auto gume po sniženim cijenama jer se žele riješiti starih zaliha. A kako provjeriti njihovu starost? Vrlo jednostavno.

Na svakoj gumi automobila nalazi se i oznaka DOT, koja će vam dati odgovor na pitanje kada je proizvedena. Riječ je o kombinaciji brojeva, nerijetko između 7 i 12 znamenki, no vas bi trebale zanimati samo posljednje četiri jer one pokazuju tjedan i godinu njihove proizvodnje. Primjerice, ako su zadnje četiri znamenke 2819, to bi značilo da je taj konkretan model proizveden u 28. tjednu 2019. godine.

Sava gume u trgovinama u Sarajevu

Postoje brojni proizvođači guma za automobile. One se izdvajaju svojim karakteristikama, ali naravno i svojom cijenom. Tražite li optimalnu kvalitetetu uz povoljne cijene, Sava gume su odličan izbor. A zateknete li se u Bosni i želite kupiti Sava gume Sarajevo je grad u kojem ima jako puno vuklanizerskih radionica u kojima ih možete kupiti te će vam ih odmah i ugraditi.

Sava gume u Sarajevu ( https://www.silux.ba ) su često jeftinije nego li u drugim gradovima, ali i drugim državama. No, ono što se ne razlikuje je kvaliteta. Bez obzira kupite li Sava gume u Hrvatskoj, Sloveniji ili nekoj drugoj državi, možete očekivati odličnu kvalitetu. Sava gume mnogima su jedina vrsta za koju su se odlučili i za koju će se opet odlučiti kada za to bude postojala potreba.

Čelične felge sastoje se iz dva dela. Prvi je centralni disk, tzv. lice za pričvršćivanje, a drugi je spoljni obruč felne. Čitaj više …

Motocross oprema štiti u slučaju pada. Svi dodatci za motor ili dodatci za vozača su motoristička oprema. Neki od najpoznatijih su naravno motoristička kaciga, motorističke jakne i motorističke rukavice. Čitaj više …

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Darovi za žene s kojima ne možete pogriješiti
Izrada web trgovina Next post Izrada web trgovina je zahtjevna