Jednostavno pristupanje cPanel sučelju

Usluga hostinga samo je jedna u nizu onih koje će vam biti potrebne kada želite na internet postaviti svoje web stranice. Riječ je u usluzi koja vam omogućuje da stranice postavite na neki server, odnosno računalo koje će biti stalno spojeno na internet. Tako će vašim web stranicama moći pristupiti bilo tko, s bilo kojeg kraja svijeta. 

No, kada sve potrebne dijelove od kojih je sastavljena vaša web stranica pošaljete na taj server, potrebno je sve podesiti. Postoje razna sučelja koja se koriste za to, a najbolje se mnogima pokazalo cPanel sučelje koje je slično korištenju raznih Windows programa.

Putem cPanel sučelja može se vrlo jednostavno instalirati WordPress.

Jednostavno cPanel sučelje

Sučelje cPanel je steklo populanost najviše zbog svoje jednostavnosti korištenja. Dok je kod nekih drugih sučelja dosta toga sakriveno na raznim mjestima, komplicirano za korištenje i slično, cPanel to nudi sve lijepo kategorizirano. Tako ćete vrlo brzo pronaći željene postavke i dodatke za administriranje svog dijela servera.

Naravno, da biste uopće moglo koristiti njegove mogućnosti, tvrtka putem koje ste ugovorili hosting ga mora podržavati. Pa ako želite biti sigurni da je to slučaj, raspitajte se oko toga prije ugovaranja usluge hostinga. 

Alternativni pristup do cPanel sučelja

Ako tvrtka putem koje ste ugovorili hosting nudi i cPanel sučelje za njegovo upravljanje, poslat će vam direktan link kojim ćete doći do njega. Ponekad to neće biti moguće, no postoji i alternativni način da ga otvorite, ako niste dobili direktan link. Evo što trebate napraviti:

  • U web pregledniku unesite naziv i ekstenziju svojih web stranica
  • Ako vaše web stranice započinju s http, na kraju adrese dodajte 2082
  • Ako vaše web stranice započinju s http, na kraju adrese dodajte 2083

Nakon što to unesete, otvorit će se početna stranica cPanel sučelja na kojoj ćete morati upisati vaše korisničke podatke. A te podatke će vam vjerojatno tvrtka putem koje ste otvorili web hosting poslati u pozdravnom e-mailu nakon registracije.

Instaliranje WordPressa

WordPress je platforma koja se danas naveliko koristi. U određenim slučajevima će već biti instalirana kod korisnika koji ugovore hosting, no ipak to ponekad neće biti slučaj. Srećom, putem cPanel sučelja može se vrlo jednostavno instalirati WordPress. Za razliku od sučelja starije generacije, kada je trebalo i puno toga pisati ručno, ovdje se sve svodi na klikanje po slikama i povremeno mijenjanje postavki.

Zbog svega je cPanel sučelje danas iznimno popularno i ako i sami planirate administriranje web hostinga, odlučite se upravo za njega.

Postovi iz iste kategorije:

Čaj od konoplje Previous post Čaj od konoplje je odličan antioksidans
karpalni kanal Next post Trnci kao glavni simptom sindroma karpalnog kanala