Mramor kao dio kristalnih stijena

Mramor

Mramor je vrsta stijena nastala metamorfozom karbonatnih prolita u uvjetima visoke temperature i tlaka. To je službena definicija, ali većini je poznat kao vrsta kamena koja ima široku primjenu u kiparstvu i umjetnosti. Primjerice, Taj Mahal, jedno od svjetskih čuda, izgrađen je od mramora. 

Danas ponovno postaje sve popularniji, posebno u dizajnu interijera te u kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim boravcima i kupaonicama možemo vidjeti namještaj od pravog mramora, ili pak namještaj koji imitira njegov izgled. On se lako reže, oblikuje i polira, a cijeni se zbog svoje boje, poluprozirnosti i topline. 

Još ponešto o ovoj vrsti kamena

Mramor je zapravo vapnenac s određenim dodacima, formiran od sedimenta te ima obojene žile koje su posljedica primjesa sedimenta. Relativno je mekan te ga je lako oblikovati, ali ne podnosi dobro vanjske utjecaje iz okoline, posebno kada je izložen različitim vrstama kiselina pa zbog toga brže propada. Prikladniji je za unutarnju nego za vanjsku upotrebu. 

Mramor u modernim  stanovima i kućama
Mramor se sve više koristi i u modernim, minimalistički uređenim stanovima i kućama u kojima do izražaja može doći njegova ljepota.

Cijena mramora po kvadratu procjenjuje se s obzirom na količinu i boju žila koje ga ukrašavaju, a koje mu često daju poseban i jedinstven izgled. Zbog toga je najjeftiniji onaj koji nema žile i zbog toga nije toliko estetski privlačan. Za kvadrat mramora trebat ćete izdvojiti između 15 i 30 eura, a za one rjeđe i puno više.

Za što se koristi mramor u industriji

Mramor se od davnina koristio za gradnju i izradu namještaja, a bio je zastupljen i u kiparstvu. On se u današnje vrijeme uglavnom koristi za izradu:

  • Nadgrobnih spomenika 
  • Stepenica
  • Pultova 
  • Kamenih dasaka 

Proizvodi od njega mogu se naručiti kod kamenoklesara, a cijena će ovisiti o vrsti mramora, kao i o zahtjevnosti izrade onoga što želite. Ipak, on je poznat kao vječni materijal, pa će vam se to dugoročno, sigurno isplatiti.

Korištenje pri dizajnu interijera

U današnje vrijeme, mramor se sve više koristi i u modernim, minimalistički uređenim stanovima i kućama u kojima do izražaja može doći njegova ljepota. Najčešće svoje mjesto nalazi u kuhinji te se od njega izrađuju radne plohe ili zidne obloge, ali može se uklopiti i u blagovaonicu na plohama stolova ili komoda. 

Projektiranje doma od mramora

U dnevnim boravcima postaju sve popularniji stolići od mramora, a može se koristiti i za uređenje kupaonice. Naravno, uvijek je važno voditi računa o mjeri, odnosno da ne pretjerate s dijelovima namještaja koji ga sadrže.

Postovi iz iste kategorije:

Tipski auto gumeni tepisi Previous post Gumeni tepisi za auto kao jednostavni i efektni pomoćnici
halogenske auto žarulje Next post Halogenska svjetla za auto se još uvijek koriste