Trnci kao glavni simptom sindroma karpalnog kanala

karpalni kanal

Jedan od vrlo čestih, ali nažalost kasno prepoznatih zdravstvenih problema svakako je onaj povezan s karpalnim kanalom. Naime, sindrom karpalnog kanala zdravstveni je problem koji se najčešće manifestira kao pojava trnaca i bolova koji putuju iz ruke u šaku, a koji se nerijetko pripisuju problemima s vratnom kralježnicom te se na taj način i tretiraju. 

Ipak, riječ je o sindromu koji je povezan sa živčanim sustavom jer trnce i bolove zapravo uzrokuje pritisak koji ligament vrši na središnji živac u ruci.

Prolazna i zanemariva faza boli

S obzirom i na neprepoznavanje simptoma od strane struke, nije ni čudno da i sami oboljeli nerijetko zanemaruju ove simptome i ne traže pomoć na vrijeme. Naime, simptomi koji se odnose na karpalni kanal javljaju se tek ponekada, najčešće u fazama zbog čega ih oboljeli najčešće pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima ili tek prolaznim poteškoćama. 

Kako i vi ne biste napravili istu pogrešku, donosimo vam popis najčešćih simptoma sindroma karpalnog kanala, a to su:

  • Povremeno i prolazno trnjenje prstiju 
  • Utrnulost prstiju i šake
  • Otok prstiju
  • Bol
  • Mišićna slabost
  • Oslabljen stisak šake (ispadanje predmeta iz ruke)/ nemogućnost stiskanja šake

Preopterećene ruke i ponavljajući pokreti

Glavnim uzrokom sindroma karpalnog kanala smatra se stalan pritisak na tetive karpalnog kanala zbog kojih dolazi i do pritiska na živac. Do ove vrste pritiska najčešće dolazi zbog obavljanja ponavljajućih radnji kakve primjećujemo kod sportaša ili u određenim zanimanjima (rad u tvornicama, višesatno svakodnevno tipkanje na računalu i slično).

Stalan pritisak na tetive karpalnog kanala glavni je uzrok sindroma karpalnog kanala.
Glavnim uzrokom sindroma karpalnog kanala smatra se stalan pritisak na tetive karpalnog kanala zbog kojih dolazi i do pritiska na živac.

Zato je potrebno paziti da prilikom obavljanja takvih radnji pokušamo se barem malo rastezati i slično, a sve kako bi prevenirali pojavu ovog problema.

Operacija karpalnog kanala kao najbolje rješenje

Najboljim rješenjem smatra se operacija karpalnog kanala. Ona se izvodi nakon snimanja i specijalističkog pregleda na kojima se utvrđuje postoje li neki drugi problemi, primjerice s kralježnicom, koji bi mogli imati slične simptome. Ukoliko navedeni problemi nisu pronađeni, pacijent će biti upućen na operaciju karpalnog kanala kojim se živac kojega pritišće ligament oslobađa pritiska i to na način da se sporni ligament presječe. 

Sve što trebate znati o tome kako djeluje operacija karpalnog kanala.

Nakon operacije karpalnog kanala svi simptomi vrlo brzo nestaju, a funkcionalnost ruke i šake se zbog presijecanja ligamenta ne umanjuje, dok bol i nelagodni trnci zauvijek nestaju. Time se pacijentima uvelike povećava kvaliteta života i mogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti kojima se nisu mogli baviti uz bolove.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Jednostavno pristupanje cPanel sučelju
Next post Olakšavanje posla s perilicama za suđe u ugostiteljstvu