Provjerite domenu prije registracije

Provjera domena: .hr, .com, .ner, .org, .biz, ...

Domena predstavlja naziv određene web stranice. Sadrži i ekstenziju koja pokazuje je li riječ o nekoj: 

  • Globalnoj domeni (npr. com, net, eu itd.) ili 
  • Nacionalnoj domeni neke države (npr. hr, si, fr itd.)

Nakon izrade web stranica, potrebno ih je postaviti na internet, a za to je potrebno ugovoriti uslugu web hostinga. 

Nakon toga je potrebno još registrirati domenu te je spojiti s tim web stranicama kako bi im ljudi mogli pristupiti. Registracija domene je vrlo jednostavan postupak, uz uvjet da je ona slobodna. Zato je prije registracije treba provjeriti što je također vrlo jednostavan proces.

Slobodna domena

Jednostavna provjera domena osigurava da je nitko drugi nije prije registrirao, odnosno da ne postoje dvije potpuno istog naziva i ekstenzije. Kombinacije su moguće, odnosno mogu postajati dvije istog naziva, ali drugačije ekstenzije i obrnuto. Zbog toga se prije svakog postupka registracija vrši provjera domena da bi se utvrdilo je li ona slobodna.

Provjera domena osigurava da je nitko drugi nije prije registrirao
Provjera domena: .com, .net, .org, …

Postupak provjere domene

Bez obzira koristite li neku neovisnu stranicu za provjeru domene ili stranice neke tvrtke pomoću koju želite napraviti kasniju registraciju, postupak je isti. Potrebno je unijeti željeni naziv domene i pričekati da se provjeri u sustavu. U slučaju da je ona zaista slobodna, moći ćete nastaviti postupak registracije. Taj postupak je vrlo jednostavan i nakon što ste unijeli potrebne podatke i nakon nekoliko klikova mišem, imat ćete vlastitu registriranu domenu.

Ako ona pak nije slobodna, sustav će vam automatski dati nekoliko prijedloga koji su slobodni za registraciju. Naravno, to možete, ali i ne morate prihvatiti te možete ponoviti postupak s nekim potpuno novim nazivom.

Pripazite da vam domena ne istekne

Sustav putem kojeg ste izvršili registraciju domene također automatski provjerava njezino stanje te će vas obavijestiti o njezinom skorom isteku. Naime, domene se uglavnom registriraju na period od godinu dana te ih je nakon toga potrebno ponovno registrirati. Ako to ne napravite, domena će postati slobodna i netko drugi će je moći registrirati.

Zbog toga vas sustav putem kojeg ste izvršili registraciju putem e-pošte ili putem nekog drugog kanala komunikacije nekoliko dana pred istek podsjeća o skorom isteku registracije. Takve obavijesti svakako nemojte ignorirati i odgađati produljenje jer ako to zaboravite učiniti, mogli biste se dovesti u probleme. A to je pogotovo izraženo kod poslovnih korisnika koje bi gubitak vlastite domene mogao vrlo skupo koštati.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Najam autodoma za odlazak na putovanje
Next post Velika popularnost globalnih domena