Ruževi za usne su jedan od najpopularnijih make up proizvoda

Usne sa sjajnim ružem

Kozmetika, specifičnije dekorativna kozmetika, danas je osim metode uljepšavanja mnogima i hobi. Mnogi koriste ruž kako bi istaknuli svoju prirodnu ljepotu te stvorili drugačiji imidž, a danas će mnogi ruž percipirati kao idealan dar za majku, sestru, djevojku ili prijateljicu. Ruževi za usne su svakako jedni od najpopularnijih make up proizvoda kod žena.

Osim što ćemo proći kroz zanimljivu povijest ruža za usne, danas vam dajemo interesantne savjete koji će vam pomoći da nađete baš onaj koji je za vas ili vaše najbliže.

Povijest ruža za usne

Riječ ruž svoj izvor nalazi u riječi francuskog podrijetla, rouge, a u doslovnom prijevodu znači crveno. Iako ćete danas ruževe naći u apsolutno svakoj boji koju poželite, do 70-ih godina ruž je bio rezerviran samo za odvažne dame koje su nosile žarko crvene ili ciglasto crvene nijanse. Ruževi se koriste od davnina za uljepšavanje proizvoda.

Ipak, već u dolini Inda i okolici Egipta žene su ruž radile iz prirodnih sirovina. Usitnjavanje dragog kamenja, iskorištavanje prirodno obojenog povrća (cikle i drugog korijenja) te kombiniranje algi i mrava samo su neke od korištenih metoda. U srednjem vijeku koristili su se i jod te brom, što je često dovodilo do trovanja – ta praksa brzo je izumrla.

Video: Povijest ruževa

Azijske kulture koristile su razne riblje ljuske i usitnjene školjke kako bi ruževi dobili svjetlucav učinak. Islamske civilizacije prve su imale pravi kruti ruž u kalupu, a za to je zaslužan Abu al-Zahraw. Religija ipak nije bila veliki fan ruža zbog njegove provokativne prirode pa su tako katoličke zemlje u srednjem vijeku izbjegavale korištenje ove kozmetike.

Danas se najčešće koriste ruževi u tubi, a prvi je na tržište izbacio Guerlain u 70-im godinama 19. stoljeća. Svaka bolja drogerija danas je dom za brojne nijanse i efekte, a svaka djevojka posjeduje barem jedan ruž.

Kako naći idealan ruž za usne?

Birajte zdrave formule. Formule koje sadrže razne prirodne maslace (kokosov maslac ili shea maslac recimo) zdrave su i njegujuće. Neće isušiti vaša usta te će zapravo biti dva-u-jedan proizvod.

Uzmite u obzir podton svoje kože. Pokušajte ne izlaziti van okvira vašeg prirodnog tena. Ako imate hladni podton kože, najbolje će vam pasati slični ruževi za usne.

Crveni ruževi za usne
Crveni ruž dostupan je u mnogo različitih nijansi

Tamne boje smanjuju usne. Što tamniji ruž kupite, to će manje vaše usne izgledati. Imajte na umu da sjajni efekt povećava usne dok ih matirajući smanjuje.

Birajte veganske i cruelty-free opcije. Kako biste podržali tvrtke koje brinu o okolišu i vama, možete podržati zdravije i moralno osviještene opcije. 

Ruž je jedan od najzanimljivijih kozmetičkih proizvoda, a uz jednostavne savjete možete kupiti onaj koji će prirodno naglasiti vašu ljepotu.

Postovi iz iste kategorije:

Previous post Ženske majice su osnovni komad odjeće
Next post Mnogi vozači zanemaruju važnost antifriza