Mnogi vozači zanemaruju važnost antifriza

Kada je riječ o redovitom održavanju vozila, antifriz je svakako jedna od najjeftnijih stvari. Unatoč tome, mnogi vozači mu ne pridaju puno pažnje što kasnije dovodi do raznih drugih problema. Posebno je važno paziti na stanje antifriza u automobilu s dolaskom zimske sezone. 

Uz sve to, mnogi vozači nisu niti sigurni da znaju sve prednosti ove važne tekućine u automobilu sve dok im se ne pojavi neki veći kvar, za koji kasnije od automehaničara saznaju da je nastao zbog premale količine ove tekućine. Zato u nastavku pročitajte nešto više o svemu.

Osnovne značajke antifriza

Antifriz u automobilu danas ima više zadataka. Nekada se koristio samo kao zaštita od smrzavanja, no kako su danas automobili, odnosno motori sve napredniji, to nije dovoljno. Tako se od danas koristi i za sljedeće:

  • Omogućuje kvalitetno hlađenje motora i time se brine za njegov optimalan rad
  • Štiti motor i njegove dijelove od korozije
  • Podmazuje dijelove rashladnog sustava

Rashladni sustav sastoji se od puno različitih dijelova koji su izrađeni od različitih materijala (aluminija, silikona itd.) te se današnji antifriz za auto, koji je sastavljen od različitih kemikalija, brine za njegovo podmazivanje.

Kada je riječ o redovitom održavanju vozila, antifriz je svakako jedna od najjeftnijih stvari. Unatoč tome, mnogi vozači mu ne pridaju puno pažnje što kasnije dovodi do raznih drugih problema.

Različite oznake na pakiranju antifriza

Kada prosječan vozač dođe u trgovinu s autodijelovima i autoopremom, vjerojatno će biti zbunjen jer je automobilski antifriz dostupan u više različitih vrsta. Onaj „klasični“ često nosi oznaku G11 i dostupan je u plavoj, žutoj ili zelenoj boji. Nekada se uglavnom samo on koristio, a danas se uglavnom koriste nešto novije vrste koje imaju bolja stojstva. Primjerice, G12 automobilski antifriz je puno bolja opcija.

No, kako biste bili sigurni koji odgovara vašem tipu automobila, najbolje je potražiti što preporučuje vaš proizvođač auta. Te podatke možete uglavnom pronaći na internetu pa svakako to provjerite prije kupnje. 

Web trgovine s autodijelovima

Iako antifriz za automobil nije nešto što ćete morati često kupovati, a nije niti pretjerano skup, mnogi vozači će ga ipak htjeti kupiti putem neke web trgovine s autoopremom. U većini njih ćete tako pronaći puno veći izbor nego u fizičkim trgovinama, a možete očekivati i nešto nižu cijenu. 

Isto tako, dodatno možete uštedjeti kupnjom većih pakiranja. Iako se uglavnom prodaje u pakiranju od 1L, možete ga pronaći u većim pakiranjima pa ćete dugoročno i uštedjeti. A sve to možete obaviti u nekoliko klikova te samo morate pričekati da vam stigne na kućnu adresu. 

Postovi iz iste kategorije:

Usne sa sjajnim ružem Previous post Ruževi za usne su jedan od najpopularnijih make up proizvoda
Paleta sjenila Revolution Next post Paleta sjenila kao neizostavan dio make up torbice